onsdag 26 december 2007
Recension: "Försvinnanden" av Jodi Picoult
Delia är frilansande räddningsperson. Hon söker försvunna människor med hjälp av sin blodhund Greta. Hon är förlovad med sin dotter Sophies far, barndomsvännen och advokaten Eric. Fitz är den tredje i deras "gamla" gäng - nu en journalist.
En dag kommer polisen och häktar Delias far, Andrew. Det visar sig att han egentligen heter Charles och att Delia inte alls heter Cordelia utan Bethany - och att hennes mor inte alls dog i en bilolycka, utan lever kvar i Phoenix, Arizona, varifrån Delias (Beth's...) far kidnappade henne för 28 år sedan.
Sakta, men säkert, får man veta vad som hänt. Egentligen. Och det är inte alls som man tror till en början. Eller ens vad man tror efter halva berättelsen. Eller just innan de sista kapitlen.
Jag tycker den är bra. Fängslande. Och man får sig en tankeställare - allt är inte vad det först verkar.
lördag 1 december 2007
Lite Gabaldon-skvaller
Jag kom ihåg att surfa in på hennes hemsida (http://www.dianagabaldon.com) häromdagen och såg då att hon nu har bestämt titel på bok nummer sju: "An Echo in the Bone". Hon planerar att ha den färdigskriven om ungefär ett år, så kanske att den ges ut under 2009?!
Och så gav hon lite "svar" på frågor om boken ifråga:
1. I hope to finish this book by the end of next year—2008.
2. It’s up to the publisher—not me—as to when the book actually appears on the shelves, once finished.
3. Yes, this is the book that follows A Breath of Snow and Ashes, in the main Outlander series.
4. Yes, it is about Jamie and Claire (other people, too, to be sure, but it’s still their story).
5. Yes, Young Ian is in it. So are Ian the Elder and Jenny.
6. Yes, Roger, Brianna, Jemmy, and Amanda are all in it, too.
7. Yes, there is time-travel in it.
8. No, I’m not telling you who, when, or where. [g]
9. No, this isn’t the last book in the main series, either.
Och så har den tredje boken om Lord John, "Lord John and the Hand of Devils", släppts i veckan. Så nu är julklappslistan fixad...
torsdag 15 november 2007
Recension: "Den magiska källan" av Maeve Binchy
Binchy har även i denna bok valt att berätta en historia genom att berätta olika personers historia i olika kapitel - två kapitel i taget som behandlar samma sak, men ur två olika personers perspektiv. Och i slutet knyts alla dessa människors historier samman och man får ett avslut. Jag tycker att det är ett jättehärligt sätt att berätta en historia på.
Grundhistorian är om en magisk källa i en skog utanför den lilla staden Rossmore i Irland. Källan har funnits i många tider, men anses nu höra till den heliga Anna. Till henne ber man här om allt från en äkta make till att en närstående ska tillfriskna från sin sjukdom. Denna källa hotas nu av byggandet av en ny förbifart. Människorna i staden delas mellan de som vill ha förbifarten för att trafikmiljö och snabbhet för transporter ska förbättras och de som inte vill att källan ska förstöras.
En bok som flyter lätt i läsningen och som ger må-bra-känslor. Rekommenderas.
fredag 12 oktober 2007
Ig Nobel Prize
Jo, det gick till Glenda Browne, Australien, för hennes undersökning av hur det lilla ordet ”the” krånglar till det när man ska sortera böcker i alfabetisk ordning.
Övriga priser i årets Ig Nobel Prize hittar ni hos Computer Sweden. Ig Nobel Prize handlar om att premiera forskning som "först får en att skratta, sedan att tänka efter". Man kan i alla fall konstatera att det forskas i många intressanta (?) områden...
onsdag 29 augusti 2007
Mera Gabaldon! :-)
Så det kommer verkligen en fortsättning på "Snö och aska"! Nå'n gång... Om ett par år... Nå, den som väntar på nå't gott (väntar alltid för länge)...
fredag 24 augusti 2007
Jag ska nog lägga in en beställning :-)
Och så fick jag en länk till "Lord John and the Brotherhood of Blade" som tydligen släpps den 30:e! Väl på plats hittade jag även "Lord John and the Hand of Devils" som släpps 27:e november... :P
Ja, Amazon - jag är verkligen intresserad... :-)
fredag 17 augusti 2007
Jag ger upp :-(
Jag har läst fyra böcker under tiden jag har haft denna igång och varje gång har det känts motigt att gå tillbaka. Så jag ger nog upp.
Det är en intressant historia (Petter berättar hur det verkligen var hemma hos tanterna och berättar även om Gredelin's och Blå's kärlekshistoria som han hämtat från deras dagböcker och brev) och det är ett vackert språk. Men den är seg...
Så, tyvärr. :-( Det är alldeles för många böcker jag vill läsa (och läsa om...) och (för närvarande) alldeles för lite tid. Då ska den tiden inte "slösas" på böcker som inte känns rätt. Kanske gör jag ett nytt försök med den när jag har bättre med tid och lust - och om tillräckligt många övertygar mig om att den är värd ett nytt försök. Men nu tar jag och läser något annat istället!
torsdag 16 augusti 2007
Avveckling av läsdagboken, del 3
Jaha, då fotrsätter jag väl lista böckerna i min manuella läsdagbok då. Ett par borde jag hinna innan det är dags för A's godnattsaga. :-)
- "Samtal med en ängel" är en novellsamling som Nick Hornby är "pappa" till. Han och ett antal andra författare har skrivit ett antal noveller till förmån för autistiska barn. Det är tolv noveller av olika slag - och olika kvalité. En del var väldigt bra, medan andra var tämligen intetsägande.
- "De osannolika systrarna Mitford" av Cecilia Hagen tyckte jag var väldigt intressant. Tyvärr minns jag inte mycket av den eftersom den största delen av boken lästes medan jag hade halsfluss och låg däckad i 40 graders feber...
- "I vattenstenens hjärta" är skriven av en av mina favoritförfattare, Barbara Wood. Boken är ett slags novellsamling med en kristall som röd tråd. Den är inte en av hennes bättre, men helt OK.
- "Misstanken" av Minette Walters är en spännande bok om en flicka som försvinner - samtidigt som det upptäcks att en pedofil bor i området... Jag är inte speciellt förtjust i deckare, men Walters skriver riktigt bra.
- Trots att jag, som sagt, inte läser mycket deckare är även nästa i raden en sådan! "Gamla synder" av Elizabeth George. Den är seg till att börja med, men tar sig.
- "När änglar faller" av Tracy Chevalier är - sådär. Seg till en början. Kan tillägga att jag inte förstår varför alla gillar hennes "Flicka med pärlörhänge" - jag blev bara frustrerad när jag läste den...
- "Tunn luft" av Jon Krakauer tipsade tre eller fyra av mina vänner om - oberoende av varandra! Suveränt bra bok! Det är en ögonvittnesskildring av katastrofen på Mount Everest - den våren då väldigt många dog under bara ett par dygn. Måste läsas!
Nej, nu ska jag läsa "Nalle Puh och honungsträdet"! :-)
tisdag 14 augusti 2007
Recension: "Vad säger djuren?" av Sven Zetterlund
Men det finns faktiskt en bok hon gärna lyssnar till och det är "Vad säger djuren?". Det är en bok med jättefina fotografier av diverse djur och vid varje djur står det, typ, "Vad säger katten?" - "Mjauu".
måndag 13 augusti 2007
Recension: "På andra sidan Venus" av Elisabeth Andersson
Boken handlar om Maria Bergman som är redaktionschef för tidningen Mentor. Denna tidning ges ut av förlaget Venus vars VD Susannah Poirée Carlsson är Marias mentor.
På ett mingelparty hos Susannah möter Maria inneadvokaten Peter Lindell och kärlek uppstår. Tyvärr anser Susannah att hennes och Peters förhållande inte är helt avslutat...
Många förveklingar är det och Marias vänner Sofie och Katarina delges både det ena och det andra. Men det slutar lyckligt. ;-)
Jaha, och vad tycker jag då? Jo, boken var väldigt lättläst - 300 sidor avklarade på 4 dagar är rätt bra med tanke på mina möjligheter att läsa nuförtiden. Mitt första intryck var "vilken skit!". Mitt helhetsintryck är väl inte *så* fördömande, men om Stockholm City's kommentar om den ("En blågul 'Djävulen bär Prada' fast bättre") är sann undrar jag hur dålig "Djävulen bär Prada" är... ;-)
Boken är ett helt OK som tidsfördriv, men inget jag skulle lägga pengarna på (så tack för lånet, C!) och jag är inte intresserad av att läsa uppföljningarna i den planerade trilogin.
lördag 11 augusti 2007
Avveckling av läsdagboken, del 2
Här kommer fler av böckerna i den manuella läsdagboken...
- "Scarlet & Feather" av Maeve Binchy. En bok jag gillade. Det var bra personporträtt och både spännande och överraskande. Visserligen något förutsägbar av och till, men det störde inte.
- "Nattåg" av Barbara Wood & Gareth Woolton är en historia som bygger på verkligheten. Den var seg till en början, men tog sig. Jag gillar Wood's böcker, men denna är inte som de andra troligen p.g.a. verklighetsbakgrunden och medförfattaren.
- "Ramses - Ljusets son" av Christian Jacq var både lättläst och intressant, men personporträtten var dåliga.
- "Prime Time" av Liza Marklund. Jag tyckte den var spännande när jag läste den, men måste erkänna att så här ett par år senare vet jag inte vad den handlar om - mer än Annika Bengtzon...
- Elizabeth Nemert's "Bortom stjärnan" var mycket bra! Den var lite svårläst p.g.a. den kompakta textmassan, men historien är mycket intressant.
- "Solens diamanter", "Pärlor från månen" och "Havets safirer" är en trilogi av Nora Roberts. Huvudpersoner är två kvinnor och en man som alla tre kommer i kontakt med syskonen Gallagher - samt älvornas furste Carrick. Härligt romantiska böcker!
- Johanne Hildebrandt's "Freja - Sagan om Valhalla", "Idun - Sagan om Valhalla" och "Saga från Valhalla" är en trilogi som utspelar sig i vendeltid och ger en möjlig (?) förklaring till uppkomsten av asatron. Jag tyckte de var bra.
- "Fukta din aska" av Ernst Brunner är Carl Michael Bellman's "memoarer". Historien är intressant, men boken är seg och pladdrig.
- "Kvinnorna vid Cane River" av Lalita Tademy hörde jag talas om första gången i Oprah Winfrey's bokklubb, där den lovordades! Men det var med rätta - en mycket bra bok. Man skulle väl kunna likna den vid "Rötter" av Alex Haley, men med kvinnorna i huvudrollen.
Det får räcka för den här gången! :-)
onsdag 8 augusti 2007
Avveckling av läsdagboken, del 1
Jag har beslutat att "avveckla" min manuella läsdagbok, så jag gör en snabbresumé av alla böcker jag läst pre-blogg... :-)
- Första boken jag skrev in i min "nya" läsdagbok (förde en när jag var tonåring, men den är borta se'n länge :-) ) var "Nionde grottan" av J.M. Auel. Den var efterlängtad - vad skulle hända med Ayla? Nå, den var intressant, men långt ifrån lika bra som ettan, "Grottbjörnens folk".
- "De röda skorna" av Kathryn Harrison tog ett tag att komma in i eftersom den hoppar en hel del i tiden, men var fascinerande. Den handlar om kinesiska May-Li, som får sina fötter snörda i början av boken.
- Elizabeth Chadwick's "Erövringen" utspelar sig i England och Normandie vid tiden för slaget vid Hastings. Jag gillar historiska romaner.
- "Morgan's Run" av Colleen McCullough är verklighetsbaserad och utspelar sig i 1700-talets England och Australien. Bitvis svår engelska (eftersom den är ålderdomlig), men bra!
Fortsättning följer... :-)
fredag 3 augusti 2007
Recension: "Harry Potter and the Deathly Hallows" av J.K. Rowling
Det känns lite tomt. Är det redan slut? Å andra sidan kan man ju ha det som ett kommande projekt: att sträckläsa alla HP-böckerna. (Men innan dess är det så många andra böcker som måste läsas...)
Sista året vid Hogwarts, blir inte vad det var tänkt att bli. De tre vännerna tar Dumbledore's sista uppdrag på allvar och ger sig ut att leta efter de kvarvarande horkruxerna. Ni-Vet-Vem får allt mer makt, men det finns en liten motståndsrörelse som kämpar på - med Harry som frontfigur.
Det är, helt enkelt, krig mellan den Mörka sidan och de som är emot den och det blir många och blodiga strider. Alla de vi följt genom bokserien överlever inte, men det "visste" vi ju.
Boken är spännande (många gånger la jag den ifrån mig för att lugna ner hjärtat...), sorglig (tårarna rann både en och två gånger) och en och annan "aha"-upplevelse.
Läsvärd? Absolut!
lördag 28 juli 2007
Recension: "Harry Potter och Halvblodsprinsen" av J.K. Rowling
I denna bok går Harry sitt sjätte år på Hogwarts och han är kapten för Gryffindors quidditchlag. Dumbledores Armé är nedlagd, men han får privatlektioner av professorn - för att vara förberedd inför nästa möte med Ni-Vet-Vem.
Sextonåringarna får möjlighet att träna transferering och besöken i Hogsmeade fortsätter trots den ökade säkerheten p.g.a. återkomsten av Ni-Vet-Vem. Kärleken florerar och Malfoy håller på med nå't fuffens - tror Harry, men inte vännerna...
En ny lärare i trolldryckskonst upptäcker en stjärna i ämnet, men egentligen beror Harrys plötsliga framgångar här av en begagnad lärobok där Halvblodsprinsen klottrat i marginalerna.
Som alla Harry Potter-böcker är den spännande. Och precis som tidigare är han som vilken annan pojke som helst: smart, avundsjuk, envis, kärleksfull...
När jag läste den engelska versionen tyckte jag att denna var mer av en "transportsträcka till sjuan". Att den inte handlade om så mycket mer än att förbereda Harry för "det sista slaget". Efter att ha läst den svenska översättningen tycker jag nog att liiiite mer handling än så har den ju, men man väntar ju fortfarande på vad som ska hända till slut. ;-)
(Och nu har jag läst sex kapitel i "HP and the Deathly Hallows"...)
lördag 21 juli 2007
Harry Potter
Nej, vi har inte köpt den än utan jag och flickorna har spenderat dagen först på Tinnis med vänner sedan hemma hos dessa. Maken har klippt gräs och tittat på Formel1. :-) Så vi hoppas naturligtvis att det finns åtminstone en bok kvar nå'nstans i Linköping imorgon.
Under tiden har jag påbörjat omläsning av "Harry Potter och Halvblodsprinsen". Denna gång på svenska. Dels är det smidigare att göra en "komma-ihåg-vad-som-hänt"-läsning på svenska än engelska, dels har syrran den engelska på långlån. ;-)
måndag 16 juli 2007
Bokcitat
"En bok som inte är värd att läsas åtminstone två gånger är inte heller värd att läsas en gång." (Karl Julius Weber)
"Att läsa en bok för första gången är som att finna en ny vän; att läsa om den är som att återse en gammal bekant." (Kinesiskt ordspråk)
Har du något citat/ordspråk som du tycker är "du" när det gäller böcker och läsning? ;-)
söndag 8 juli 2007
Recension: "Livets överflöd" av Peter Mayle
Den här boken är dock fiktiv och handlar om Max Skinner som jobbar i Londons finansvärld. Han har skulder, men vet att dessa strax kommer att vara ett minne blott - bara han kan "landa" kunden han just arbetar med. Meeeen så knycker hans överordnade just denna kund mitt framför näsan på honom (eller snarare över en lunch) och Skinner säger upp sig och det ena med det tredje.
Av en lycklig slump visar det sig, just i denna härva, att Skinner har ärvt en vingård i Provence efter sin farbror Henry och han åker dit för att ta hand om sitt arv.
Det är ingen lång bok och den kräver inte mycket tankekraft, men den ger en skön känsla i maggropen. En "må-bra-bok", helt enkelt. Perfekt för hängmattan eller badstranden (eller soffhörnet med tanke på hur vädret ser ut...). Rekommenderas!
tisdag 26 juni 2007
Recension: "I trygghetsnarkomanernas land" av David Eberhard
"Vi har ett alldeles överdrivet behov av trygghet och kontroll av alla möjliga och omöjliga faror, hävdar David Eberhard. Det ständiga sökandet efter allt större trygghet må ha varit adekvat i de livsfarliga miljöer där ursprungsmänniskan levde men knappast i vårt moderna, relativt ofarliga samhälle. Vi borde lära oss att värdera och hantera rimliga risker och faror snarare än att förbjuda situationer där de kan uppstå.
Det har nu gått så långt, hävdar han, att den panikångest han allt oftare möter hos sina patienter på akutmottagningen i Stockholm har fått en direkt motsvarighet på samhällelig nivå: själva staten tycks lida av ett nationellt paniksyndrom och ett slags trygghetsnarkomani! Vi förbjuder allt som kan tänkas vara farligt men blir som följd bara alltmer rädda och oförmögna att hantera krissituationer."
Den här boken är lite krånglig att läsa när man inte är van vid att läsa vetenskapliga rapporter: man måste koncentrera sig för att hänga med. :-) Men det är verkligen en intressant bok! Man tänker till.
Naturligtvis ska man ha säkerhetsbälte! Och visst ska väl barn ha cykelhjälm. Eller? Jag kommer på både en och fem saker som jag gjorde eller fick göra som yngre, men som jag tvekar att låta A göra... Beror det på att omgivningen har blivit osäkrare/farligare på dessa trettio år eller är det jag som är fegare än mina föräldrar?!
När jag läser boken och Eberhards exempel känner jag att han definitivt har rätt i att man sakta men säkert har vant sig vid att staten tar hand om en, att man inte reagerar på de konstiga lagar och regler som ju faktiskt kommer och som egentligen är onödiga: dessa saker borde individerna få bestämma själva! Drabbar det bara en själv ska man få vara dum och ta ett dumt beslut, utan att Storebror är med och petar. Men om det kan drabba någon annan ska det naturligtvis regleras.
En tänkvärd bok som absolut rekommenderas - dock inte som slöläsning i hängmattan...
lördag 2 juni 2007
Andel manliga/kvinnliga författare i hyllan
För den som antar utmaningen gäller följande regler:
1. Utmaningen handlar bara om skönlitteraturen - "non-fiction" får alltså ej vara med.
2.Räkna böcker, inte författare. M a o har du 100 böcker och t ex 13 av dem är skrivna av en kvinna så har du 13 % kvinnliga författare. Sedan spelar det inte någon roll om alla dessa 13 böcker är skrivna av samma författare.
3. Räkna ej med antologier eftersom de består av blandad kompott.
När jag räknade igenom min och makens gemensamma bokhylla (OK, de flesta av böckerna är mina...) visade det sig att vi har 103 böcker skrivna av manliga författare och 114 skrivna av kvinnliga! Dvs 52,5% har kvinnliga författare (och då har jag inte räknat med de tre böckerna av Saga Borg eftersom jag inte vet om de ska definieras som skrivna av kvinna eller man - kanske ska två av dem räknas som kvinnliga och en manlig eftersom det väl är just två kvinnor och en man bakom pseudonymen...).
Jag kunde också konstatera att flera av böckerna är samlingsvolymer, så procenttalet hade annorlunda om jag hade haft bl.a. alla böckerna om Sabina (av Vibeke Olsson) och broder Cadfael (Ellis Peters) fristående. :-)
torsdag 31 maj 2007
Recension: "Madame Terror" av Jan Guillou
"Madame Terror" är den första Hamilton-boken jag har läst (lyssnat på...), så jag kan inte säga om den är bättre eller sämre än de tidigare. Men jag tycker att den var "lättlyssnad" och lagom spännande - ett bra tidsfördriv, helt enkelt. Det är lite kul att verkliga personer är med i handlingen för det ger historien ett visst "kan-kanske-hända"-stuk. Det är inte den bästa bok jag läst/lyssnat på, men långt ifrån den sämsta. En bok för sommarens hängmatta eller strandstol, helt enkelt.
Vad den handlar om? Jo, Palestina har köpt en u-båt av Ryssland som de utrustar med ett "state of the art" navigeringssystem. Efter en utomordentligt lyckad övning råkar den ryska och den palestinska besättningen i bråk och ledningen för projektet har ett möte om hur det hela ska lösas. Mouna al Husseini, den palestinska "beställaren" av projektet, lokaliserar sin förre "arbetskamrat" Carl Hamilton och erbjuder honom platsen som fartygschef, varvid projektet kan fortsätta.
söndag 27 maj 2007
Recension: "Flickan från ovan" av Alice Sebold
Det är flickan, Susie, som är berättaren. Hon sitter uppe i himlen och berättar om dådet och hur det är i hennes himmel (det är olika för olika personer och ibland finns beröringspunkter). Hon håller koll på sin familj och de hon håller av nere på jorden och följer deras göranden och tankar. Hon håller ett öga på sin mördare och hur det går för polisen.
Man får alltså följa sorgearbetet efter en familjemedlem och vän hos de som är kvar. Hur olika olika personer reagerar på ett sådant här dåd. Dessutom får man en ljus och trösterik bild av "eftervärlden" - en bild som även en icke-religös person (som jag...) kan tänka sig att ta till sig.
Den här boken är mycket bra. Den är svår att lägga ifrån sig (hade jag läst den för ett år sedan hade det inte tagit en månad att läsa den, utan max en fjärdedel av den tiden...) och är tankeväckande. Den rekommenderas verkligen!
fredag 25 maj 2007
torsdag 24 maj 2007
Två tummar upp
- Men tyckte du inte att den var lite konstig? undrade jag.
- Jo, lite konstig. Men rolig också!
Så nu vet ni det! :-)
måndag 7 maj 2007
"Alice i Underlandet"
Så när vi var på biblioteket idag lånade vi helt enkelt Lewis Carroll's bok "Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet" och som godnattsaga läste vi de två första kapitlen.
A skrattade hjärtligt när Alice funderade på hurvida "äter fladdermöss katter?" och när hon reciterar Bä, bä vita lamm och konstaterar att "jag har munnen full".
onsdag 25 april 2007
Glad idag!
Jag fick en kommentar i min blogg (som jag inte publicerar eftersom hennes mailadress är med) från en tjej på Bra Böcker! Hon skrev att de gillar den här bloggen och de tycker att det är roligt att jag nämner bl.a. deras böcker (tja, har jag läst dem nämner jag dem ju, så klart ;-) ). Och de tycker att jag förtjänar en liten present - så jag ska få Diana Gabaldon's "Snö och aska"! Är de inte rara, så säg?!
Diana Gabaldon's böcker är mina absoluta favoriter. Helt underbara böcker om Claire som "faller" genom tiden från 1940-talets Skottland till 1740-talets dito. Där möter hon den store rödhårige skotten Jamie Fraser och tvingas till äktenskap med honom. Men bara för att det är ett tvång till en början betyder ju inte det att kärlek inte kan uppstå...
Böckerna rekommenderas varmt! De är härligt tjocka och fyllda med romantik, humor, historia och spänning. Vill du veta mer om böckerna och författarinnan kan du kolla här: http://www.dianagabaldon.com
Böckerna heter:
- Främlingen (The Outlander)
- Slända i bärnsten (Dragonfly in Amber)
- Sjöfararna (The Voyager)
- Trummors dån (Drums of Autumn)
- Det flammande korset (The Fiery Cross)
- Snö och aska (Snow and Ashes)
Dessutom har hon skrivit boken "Lord John och kärlekens ljuva plåga" (Lord John and the Private Matter), som har en av bifigurerna i serien som huvudperson.
Recension: "Var sak på sin plats" av Rita Emmett
Det är en liten bok som helt enkelt ska hjälpa dig att ta tag i att rensa bland högarna så att du hittar det du letar efter - inklusive matbordet när du får gäster. Den gick rätt snabbt att läsa (jag lånade den i torsdags och läste ut den igår - och då har jag ju en liten O som tycker att det är lite halvonödigt att mamma engagerar sig i böcker snarare än henne).
Fick jag några tips? Inga nya. Istället tycker jag nog att den här boken är en fusion av Karen Kingston's "Rensa i röran med feng shui" (få bort högarna genom att slänga, skänka och mööööööjligen spara lite grann - varvid energin kommer som ett brev på posten) och David Allen's "Få det gjort! Svart bälte i vardagseffektivitet" (gör det nu om det tar mindre än två minuter).
Och nej, trots alla dessa böcker och all denna teori har jag det fortfarande stökigt både här hemma och (när jag inte är mammaledig) på jobbet. Jag hävdar att jag har det viktigaste överst och tyvärr är allt viktigast... ;-)
lördag 14 april 2007
Recension: "Gracelin O'Malley" av Ann Moore
Godsherren får en dag syn på den femtonåriga Grace och pratar med hennes far, varvid Grace blir mrs Donnelly. Alla tror att hon nu har ett underbart liv framför sig, men det visar sig att hennes man är grym - något som speciellt visar sig när Grace inte "uppför sig" på en bjudning och senare när hon inte lyckas ge sin make en manlig arvinge.
Hungersnöden till följd av flera års uteblivna potatisskördar slår hårt på ön och Grace gör vad hon kan för att lindra sina landsmäns plågor. Varvid hon än en gång drar på sig sin makes vrede.
Under tiden har brodern Sean gått med i Young Irelanders, tillsammans med barndomskamraten Morgan McDonagh. Denna grupp har som mål att göra Irland fritt från England - med vapen om så krävs.
Boken var lite seg till en början, men efter ett tag släppte det och hade jag haft tiden och möjligheten skulle jag ha sträckläst den. Den rekommenderas till de som gillar historia och romantik.
Nu väntar jag bara på att det ska bli bokbussbesök för jag har reserverat de två andra delarna i trilogin: "Irland farväl" och "När morgondagen gryr" (se'n får vi väl se när jag hinner läsa dem).
onsdag 4 april 2007
Blivande bokmal?
torsdag 22 mars 2007
Annorlunda godnattsaga?
Första gången vi lånade den på biblioteket var efter att hon frågat en hel massa frågor om myror och hur de lever. Jag sökte då reda på den bok som jag själv läst i lågstadieålder (hittade den inte i lådorna hemma hos mamma) och vi läste den ett antal kvällar.
Tack vare boken fick vi oss en ordentlig inblick i myrornas liv och leverne och A fick svar på de flesta av sina frågor. Hon pratade sedan mycket om Emma och hennes halva antenn och hur myror använder bladlöss som boskap och att Emma var ute och flög och...
När vi så var till biblioteket senast ville hon att vi skulle låna den igen och nu är den således kvällslektyr här hemma. Igår svärmade stacken och vi fick reda på hur arbetarna behandlar drottningarna och kungarna under och efter denna bröllopsfest.
"Myran Emma" är en bok som berättar om myrornas liv i och runt stacken - hur de föds, utvecklas och arbetar - i romanform, med den lilla myran Emma (den sista i sin ätt) som huvud"person". Den är perfekt att läsa för vetgiriga sexåringar!
Boken gavs ut första gången 1948 och reviderades 1975.
söndag 18 mars 2007
Recension: "Martina-koden" av Martina Haag
Denna bok är en kåserisamling, precis som hennes första ("Hemma hos Martina") och jag tycker att den är lika rolig. När jag lyssnade på den under mina barnvagnspromenader hände det vid flera tillfällen att jag skrattade högt - varvid O slog upp sina stora blå ögon och tittade indignerat på mig!
Det kåseri som fastnade bäst var när hon berättade om den nattliga spindeljakten under sängen... :-)
Uppläsare är Martina själv och jag rekommenderar verkligen den här boken om du är sugen på ett gott skratt.
torsdag 1 mars 2007
Bokrea
Dels köpte jag en bok som A ska få i födelsedagspresent om 1,5 vecka: "Våra bästa Bellman-historier". Hon är väldigt förtjust i sådana, så det kan ju vara kul att få lite fler än de om önskestudsmattan och gethuset att berätta.
Dels köpte jag två böcker som O ska få på sin första födelsedag (i mitten av juni...): "Max lampa" och "Max blöja". Vi har "Max napp" och "Max potta" se'n A var liten, så det kan ju vara kul med utökning. :-)
Jag gillar Max-böckerna (utom när Max slår ankan då denna tar hans napp...) och A var väldigt förtjust i dem när det begav sig, så förhoppningsvis kommer lillasyster att göra detsamma när hon kan börja lyssna på när man läser snarare än att försöka äta upp det man läser ifrån.
måndag 26 februari 2007
Tillbaka från semestern
Men mycket boklyssning blev det inte. :-( Maken lyckades ta sig igenom "Den siste tempelriddaren", men själv lyckades jag bara påbörja Martina Haag's "Martina-koden". Men den ska jag väl lyckas komma igenom när A börjar på dagis igen efter karantän (hotande vattkoppor var inget kul inför resan) och semester och jag kan ta upp barnvagnspromenaderna med O igen.
torsdag 8 februari 2007
Nu väntar semester...
måndag 5 februari 2007
Nu ger jag upp
Den handlar om den höggravida Anne som åker med sin man Claus från Lübeck till Stockholm i slutet av 1300-talet. I en storm lider man skeppsbrott och endast Anne överlever. Hon räddas av en fiskare och hans fru, men tvingas fly eftersom dessa egentligen inte vill henne gott. Hon föder sitt barn på Helgeandshuset, men den lilla flickan är dödfödd. Tror man. I själva verket överlever hon och ges bort..
Historien verkar onekligen bra och jag tror att om jag hade tid och möjlighet att verkligen läsa skulle den nog "gå ner", men som mitt läsliv ser ut just nu så tyvärr...
fredag 2 februari 2007
Sensommarläsning
Den sjunde boken om Harry Potter kommer, som väl alla vet, ut den 21:e juli! "Harry Potter and the Deathly Hallows" lär den ska heta.
Och Waterstone's kommer att sätta upp en hjälplinje eftersom JKR meddelat att ytterligare två karaktärer dör i den... Spännande...
fredag 26 januari 2007
Recension: "Nobels testamente" av Liza Marklund
Annika Bengtzon hamnar som vanligt mitt i händelsernas centrum. Denna gång är hon på Nobel-festen för att recensera densamma i Kvällspressen. Under dansen blir hon trampad på foten av en kvinna med säregna ögon. Kort därefter är pristagaren i medicin skadad - skjuten i knäet - och Caroline von Behring, ordförande i Nobelkommittén, skjuten till döds.
Annika beläggs med yppandeförbud av polisen eftersom hon är ett nyckelvittne. Därför får hon ett halvårs ledigt från jobbet och "roar" sig med att flytta till Djursholm samtidigt som maken Thomas gör en beredning om buggning hos på justitiedepartementet.
När det så är dags för Annika att börja arbeta igen händer det ytterligare saker i samband med "Nobel-mordet" och nu struntar hon totalt i allt vad yppandeförbud heter.
Ljudboken är på 11 CD och uppläsaren var lite svårlyssnad till en början, men det blev bättre när jag hade vant mig och när historien kom igång "på riktigt".
Boken är som övriga historier om Annika Bengtzon, tycker jag: spännande, men inte något som kommer att dröja kvar i minnet så jättelänge. :-) Fast uppgifterna om Alfred Nobel, som kommer då och då, är intressanta. Vill man ha ett lite spännande tidsfördriv rekommenderas den.
tisdag 23 januari 2007
Seeeeegt...
Dels beror det på att lilla O tycker det är onödigt att sova på kvällarna, dels på att boken jag läser just nu inte riktigt greppar tag.
Imorgon ska jag dock fundera på långpromenad till dagis - nu är det bara en CD kvar av Liza Marklunds "Nobels testamente".
lördag 13 januari 2007
Recension: "Djungelbarn" av Sabine Kuegler
Från det att Sabine är ca sju år lever de med dessa djungelmänniskor och lär sig att överleva i djungeln, att skjuta med pil och båge, att uppskatta smaken av larver...
Det blir en rejäl kulturkrock för barnen när familjen flyttar tillbaka till civilisationen sex-sju år senare, men återvändandet till djungeln ytterligare ett par år senare är heller inte enkelt. För att inte tala om när Sabine så flyttar till väst för gott...
Det är en bra bok med en mycket intressant historia - ett kärleksfullt tecknat porträtt av djungelmänniskorna hon levt med så länge och som har präglat henne. Språket är enkelt och "berättande"; det känns som om man lyssnar på Sabine medan hon minns sin barn- och ungdom.
Rekommenderas!