lördag 28 juli 2007

Recension: "Harry Potter och Halvblodsprinsen" av J.K. Rowling

Den här recensionen är väl egentligen "out-of-date" - det är ju sjuan som gäller nu. :-) Men nu var det så att jag ville friska upp minnet lite och eftersom jag läste den på engelska förra gången tog jag den på svenska nu - för att det skulle gå lite fortare (och det gjorde det: det var länge sedan jag läste ut en så tjock bok på mindre än en vecka!).

I denna bok går Harry sitt sjätte år på Hogwarts och han är kapten för Gryffindors quidditchlag. Dumbledores Armé är nedlagd, men han får privatlektioner av professorn - för att vara förberedd inför nästa möte med Ni-Vet-Vem.

Sextonåringarna får möjlighet att träna transferering och besöken i Hogsmeade fortsätter trots den ökade säkerheten p.g.a. återkomsten av Ni-Vet-Vem. Kärleken florerar och Malfoy håller på med nå't fuffens - tror Harry, men inte vännerna...

En ny lärare i trolldryckskonst upptäcker en stjärna i ämnet, men egentligen beror Harrys plötsliga framgångar här av en begagnad lärobok där Halvblodsprinsen klottrat i marginalerna.

Som alla Harry Potter-böcker är den spännande. Och precis som tidigare är han som vilken annan pojke som helst: smart, avundsjuk, envis, kärleksfull...

När jag läste den engelska versionen tyckte jag att denna var mer av en "transportsträcka till sjuan". Att den inte handlade om så mycket mer än att förbereda Harry för "det sista slaget". Efter att ha läst den svenska översättningen tycker jag nog att liiiite mer handling än så har den ju, men man väntar ju fortfarande på vad som ska hända till slut. ;-)

(Och nu har jag läst sex kapitel i "HP and the Deathly Hallows"...)

Inga kommentarer: