lördag 14 april 2007

Recension: "Gracelin O'Malley" av Ann Moore

Den här boken utspelar sig i 1800-talets Irland. Grace, hennes två bröder, far och mormor bor på en gård som fadern arrenderar av den engelske godsherren.

Godsherren får en dag syn på den femtonåriga Grace och pratar med hennes far, varvid Grace blir mrs Donnelly. Alla tror att hon nu har ett underbart liv framför sig, men det visar sig att hennes man är grym - något som speciellt visar sig när Grace inte "uppför sig" på en bjudning och senare när hon inte lyckas ge sin make en manlig arvinge.

Hungersnöden till följd av flera års uteblivna potatisskördar slår hårt på ön och Grace gör vad hon kan för att lindra sina landsmäns plågor. Varvid hon än en gång drar på sig sin makes vrede.

Under tiden har brodern Sean gått med i Young Irelanders, tillsammans med barndomskamraten Morgan McDonagh. Denna grupp har som mål att göra Irland fritt från England - med vapen om så krävs.

Boken var lite seg till en början, men efter ett tag släppte det och hade jag haft tiden och möjligheten skulle jag ha sträckläst den. Den rekommenderas till de som gillar historia och romantik.

Nu väntar jag bara på att det ska bli bokbussbesök för jag har reserverat de två andra delarna i trilogin: "Irland farväl" och "När morgondagen gryr" (se'n får vi väl se när jag hinner läsa dem).

Inga kommentarer: