söndag 27 maj 2007

Recension: "Flickan från ovan" av Alice Sebold

Den här boken börjar med ett mycket hemskt och brutalt mord: en fjortonårig flicka blir våldtagen och styckmördad av en granne. Det borde alltså vara en bok man mår dåligt av och känner avsky för. Men det gör man inte!

Det är flickan, Susie, som är berättaren. Hon sitter uppe i himlen och berättar om dådet och hur det är i hennes himmel (det är olika för olika personer och ibland finns beröringspunkter). Hon håller koll på sin familj och de hon håller av nere på jorden och följer deras göranden och tankar. Hon håller ett öga på sin mördare och hur det går för polisen.

Man får alltså följa sorgearbetet efter en familjemedlem och vän hos de som är kvar. Hur olika olika personer reagerar på ett sådant här dåd. Dessutom får man en ljus och trösterik bild av "eftervärlden" - en bild som även en icke-religös person (som jag...) kan tänka sig att ta till sig.

Den här boken är mycket bra. Den är svår att lägga ifrån sig (hade jag läst den för ett år sedan hade det inte tagit en månad att läsa den, utan max en fjärdedel av den tiden...) och är tankeväckande. Den rekommenderas verkligen!

Inga kommentarer: