måndag 8 augusti 2011

Bokrecension: "The Queen's Fool" av Philippa Gregory

På svenska heter denna bok "I drottningens närhet", men jag har haft den engelska versionen i hyllan ett bra tag (minns inte var och när jag köpte den...), men inte tagit mig för att läsa den än - av någon anledning. Men nu har jag alltså gjort det. :) Och nästan hälften av de närmare 490 sidorna läste jag igår...

Hannah har flytt från sitt hemland Spanien tillsammans med fadern - efter att Inkvisitionen brände hennes mor till döds eftersom hon var en konverterad jude. Under flykten, och väl framme i London, utger hon sig för att vara faderns boktryckarlärling.

När hon en dag står utanför faderns butik kommer tre fina herrar ridande för att träffa fadern. Det visar sig att det är lord Robert Dudley, hans lärare John Dee - och en ängel, som bara Hannah ser.
Lord Robert tar Hannah i sin tjänst, som vasall och hjälpreda - och spion. Han ger henne till den svårt sjuke kungen (Henrik VIII's son Edvard) som "helig narr", eftersom hon av och till har Syner som visar framtiden.

När kungen dör skickar lord Robert henne till prinsessan Maria för att hjälpa honom med information om hennes varanden och låtande.
Hannah kommer att älska prinsessan djupt och fortsätter som hennes "heliga narr" när hon tar över tronen från Lady Jane Grey, som lord Robert's far satt på tronen.

Vartefter skickar så drottning Maria sin "heliga narr" till sin syster, prinsessan Elizabeth - för att rapportera hennes göranden och låtanden...

Hela tiden väntar Hannah's trolovade, Daniel, på henne. Hannah's känlsor för Daniel är många - hon vill inte gifta sig av rädsla för att förlora sin frihet, men hon åtrår honom. Samtidigt som hon inte vet var hon är mest säker: vid hovet där drottningen älskar henne (men börjar "rensa" bland de som inte tillhör den rätta tron, då giftermålet med spanske prins Filip äntligen gått igenom) eller utanför Englands gränser tillsammans med familjen och andra av deras tro.

Boken utspelar sig under åren mellan Edvards död och till dess att Elizabeth utropas till drottning av England. Det är en historia fylld av kärlek och intriger, ensamhet och skräck - och ett lyckligt slut (för några av personerna, i alla fall...). Och Tudor-tidens hovliv var ju, som bekant, fyllt av detta - perfekt att skriva historier om. ;)

Och eftersom jag läste sisådär 200-250 sidor under samma dag kan ni säkert förstå att jag gillade boken. ;)

Inga kommentarer: