söndag 8 juli 2018

"Husdjuret" av Camilla Grebe

Den här boken läste vi i bokcirkeln - eftersom vi inte hade läst någon deckare (mer än "Morden på Mangle Street"). Och eftersom den hade blivit utsedd till årets bästa deckarroman av Svenska Deckarakademien.

Jake ser från skogen hur Hanne lyckas stoppa en bil och ta sig därifrån. Han hittar hennes dagbok, som han börjar läsa. Men han ger sig inte till känna eller lämnar tillbaka boken - han vill ju inte att det ska komma ut att han går omkring i skogen i sin mammas paljettklänning och systerns smink...

Hanne är profilerare och gömmer på en hemlighet. Hennes minne blir sämre och sämre. Och hon minns inte vad som egentligen hände med Peter, hennes sambo och kollega. Men han är borta...

Malin är en ung polis, som tvingas återvända till hembygden. En gammal bruksort som fortfarande lider av fabrikens nedläggning. Och som fått en flyktingförläggning mitt ibland sig.
Här ska polisen öppna upp ett "cold case" - men tvingas även utreda försvinnandet av en i gruppen.

Historien är spännande och går lätt att läsa. Det är lite funderande fram och tillbaka vem som egentligen är missdådaren, men ganska snart hade jag räknat ut det. Hur det hela gick till och den sista knorren från "cold caset" var dock förvånande.

Det är en helt okej deckare, men den lockar mig inte att läsa fler...Inga kommentarer: