måndag 9 juli 2018

"Thursday Next - First Among Sequels" av Jasper Fforde

I femte boken om Thursday Next har tiden hunnit gå. Friday är nu en typisk tonåring, "a tedious teenage cliché: grunting, sighing at any request, and staying in bed until past midday".

Problemet är att Thursday måste få honom intresserad av att gå med i ChronoGuard, så att han kan uppfinna konsten att resa i tiden. För egentligen kan man (så klart) inte det. Men det gör ChronoGuard ändå, eftersom de vet att uppfinningen kommer att komma.
Å andra sidan... Om tidsresor uppfinns kommer jorden att gå under...

Ett annat problem är att någon gör sig av med huvudkaraktärer i böcker - så att deras serier slutar att existera! Sherlock Holmes... Miss Marple... Thursday Next? För att få stopp på detta återvänder Thursday till BookWorld och tar hjälp av sin lärjunge i Jurisfiction, Thursday5 - huvudkaraktären i en bok Thursday som inte gick så bra i den riktiga världen.

Och som grädde på moset börjar de som bestämmer i BookWorld med reality-shower i böckerna; där läsarna kan rösta ut karaktärer de inte är nöjda med...

Som vanligt en skruvad berättelse som sätter hjärncellerna i arbete (för hur ska man kunna förstå att tidsresor funkar bara för att man vet att de kommer att funka trots att de inte är uppfunna...?!) och skrattmusklerna likaså (jag älskar Pickwick ;) ). Så den rekommenderas, så klart!


Inga kommentarer: