fredag 6 juli 2018

"Katarinas bok", "Ebbas bok" & "Ylvas bok" av Maria Gustavsdotter

Det blir ett kombo-inlägg om de här böckerna. :)

I höstas började jag på "Katarinas bok", som är fortsättningen på "Ulrikas bok", men det gick lite trögt. Efter ett uppehåll tog jag mig dock an den igen och då gick det lättare. Så lätt att jag av bara farten läste del tre ("Ebbas bok") och del fyra ("Ylvas bok") direkt efter.

I dessa böcker får vi följa syskonen Morlandeus ytterligare, med fokus på vardera systern - och i del fyra Ulrikas sonhustru, Ylva.

Katarina gifts bort med en köpman från Köpenhamn, men drabbas av kriget mot svenskarna. 
Ebba är kvar på prästgården och hjälper styvmodern att sköta gården sedan fadern drabbats av slag. Själv drabbas hon av anfall, som hjälpprästen finner intressanta.
Brodern Magnus hoppas på att få ta över efter som präst efter fadern, men får fortsätta med lärarsysslan.
Ulrika fortsätter sitt liv som bondmora i Dalarna och är inte helt nöjd med sonens val av hustru.
Ylva var helt säker på att livet skulle bli bra när hon blev mora på egen gård. Men hon tvingas utföra arbete istället för att bara sitta vid väven. Kanske blir livet lättare om häxorna i bygden försvinner...

Dessa böcker är väldigt bra. Personerna beskrivs med både positiva och negativa personligheter, vilket gör att de känns riktiga. 
Maria Gustavsdotters kunskap om tiden och hur det var att leva känns som djup och hon förmedlar den på ett sätt som gör att allt känns "rätt" och man får inte känslan av att få den "skriven på näsan".

Bokserien rekommenderas och jag ser fram emot ytterligare delar, för vi måste ju få veta hur det gick! Inga kommentarer: