onsdag 25 juli 2018

"Gone With the Wind" av Margaret Mitchell

Bokcirkelboken över sommaren är klassikern "Borta med vinden" - men läst på engelska eftersom den inte finns på svenska som e-bok. Och med tanke på bokens storlek behövde vi läsa den på läsplatta eftersom halva gruppen ammar. :)

Jag har haft boken stående i bokhyllan i säkert 30 år och hade börjat på den en gång i tiden, men kom aldrig vidare. Men nu så...

Huvudpersonen är Scarlett O'Hara: en typisk Southern belle, som får allt hon pekar på av sin far och som har ett helt hov av beaux - unga män som fyller hennes danskort och som flockas runt henne på de många sammankomsterna.
Den ende av de unga männen som hon vill ha är Ashley Wilkes - men han säger att han visserligen älskar henne, men kommer att gifta sig med Melanie Hamilton, då de ju är bortlovade till varandra sedan länge.
Hennes utbrott, efter att ha blivit försmådd, överhörs av kapten Rhett Butler - en man som inte riktigt är välkommen i de fina salongerna.

Sedan kommer Inbördeskriget till Georgia och alla unga män går med i armén för att slåss för Konfederationen. Även Ashley och Melanies bror, tillika Scarletts make, Charles Hamilton. Dock inte Rhett - som istället smugglar varor genom Nordstatarnas blockad - vilket ytterligare spär på missnöjet med honom (även om smuggelgodset naturligtvis är välkommet...).
När Ashley far får han Scarlett att lova att hand om Melanie, vilket hon lovar - även om hon helst vill vara så långt från Melanie som möjligt.

Scarlett är en tjej med skinn på näsan, men med empatiska svårigheter. Jag tycker om henne, men blir frustrerad över många av hennes beslut - å andra sidan är hon ju onekligen mänsklig.
Och i bakgrunden finns Rhett, som ger en hjälpande hand både nu och då.

Boken är verkligen ett "romantic masterpiece" (som det står på den), med ett inte helt väntat slut, dock. ;) Den är ett verkligt epos - och det var svårt att släppa den när den var färdigläst. Det är en historia som dröjer sig kvar!

Jag rekommenderar den verkligen (trots att den är kontroversiell i sin beskrivning av slaveriet och "the way of the South") - men var beredd på att lägga ner lite tid på den, för den är lång!


Inga kommentarer: