Vi har hunnit med ett antal böcker i bokcirkeln under sommaren och hösten också!
Över sommaren tänkte vi att det behövdes en tjock bok, så vi valde att läsa Bea Uusmas "Expeditionen: min kärlekshistoria". Men den var så bra och så lätt att läsa att den tog slut fortare än någon av de tidigare... :)
Uusma växlar mellan att redogöra för ingenjör Andrées (och Fraenkels och Strindbergs) polarfärd utifrån deras dagböcker och sin egen besatthet i att få reda på vad som verkligen hände - att de dog av trikinos anser hon vara helt fel.
En mycket intressant bok, som väcker lusten att lära sig mer. Och kan man få tag i den illustrerade utgåvan, desto bättre. Hela gruppen gillade den!
Nästa bok var "Kärlekens krigare" av Christopher O'Regan. Baksidestexten berättade att den handlar om kärleksaffären mellan baron Gustav Mauritz Armfelt och grevinnan Madelaine Rudenschöld - han var Gustav III's närmaste man och hon var firad hovfröken.
Den visade sig dock handla om Armfelts försök att få till en revolution mot de som tagit över makten från den unge kungen efter Gustav III's död. Och hur hans fåfänga leder till att det hela avslöjas och närapå får medlemmarna i upproret att avrättas.
Den första halvan var seg, dels för att boken inte handlade om det jag trodde, dels för att O'Regan verkar ha skrivit en populärvetenskaplig historiabok snarare än en (kärleks)roman. Måååånga citat ur brev och dagböcker är det...
Den andra halvan av boken är dock väldigt intressant och gick lättare att läsa - plus att det lockade till sökningar på Nätet om Gustav III och hans tid. Många saker känns igen från böckerna om grevinnan Hedvig Charlotta av Laestadius - och baronessan Orzcy's böcker om "Röda Nejlikan". :)
Vi tyckte ganska lika om boken, förutom att jag dragit ner de andras förväntningar tre snäpp med mitt gnäll över hur seg den var (jag började läsa den lite tidigare än de andra). ;) L tyckte den var intressant i och med att hon har förfäder som var med i upproret! Det ger onekligen en extra krydda till läsupplevelsen!
Sedan gav vi oss på en relativt ny bok, en med jublande recensioner överallt: "Min fantastiska väninna" av Elena Ferrante.
Elena är den duktiga familjeflickan, blyg och försynt. Hon blir vän med Lila - en vild flicka med blixtsnabbt intellekt. Elena berättar om deras uppväxt i 50-talets Neapel: ett liv fyllt med fäder som slåss, pojkar som tar för sig och en önskan om "nå't bättre".
Det märks att det är den första boken i en serie, för den slutar lite abrupt.
Vi konstaterade att den är inte så bra som man kan tro av alla ovationer, men den är OK. Själv kommer jag dock inte att läsa resterande böcker, men åtminstone M har fortsatt i serien.
Boken vi diskuterade vid Lucia var Adlibris november-pärla: "Morden på Mange Street" av M.R.C. Kasasian. Boken utspelar sig i 1880-talets London och huvudperson är March Middleton, en ung kvinna som just blivit föräldralös och som nu tas omhand av sin förmyndare Sidney Grice - en berömd detektiv (med glasöga som envisas med att trilla ur med jämna mellanrum).
Ett brutalt mord begås på en ung kvinna och polisen, tillsammans med Grice, konstaterar att det är kvinnans make som ligger bakom varvid han döms till döden. Kvinnans mor ber dock om hjälp att rentvå svärsonen och Middleton övertalar Grice att ta sig an det hela.
Det här är en underhållande deckarhistoria i Sherlock-stil (faktum är att sir Arthur Conan Doyle gör en "cameo-roll" i boken): rolig, klurig... Men man inser ganska tidigt vem mördaren är, om än inte hur och varför.
Och med jämna mellanrum har Middleton tankar "tillbaka" på fästmannen i Indien, men dessa utvecklas inte och de känns malplacerade. Antagligen kommer de att återkommas till, och förklaras, i senare böcker i serien.
Vi tyckte den var trevlig och klart läsvärd som tidsfördriv. Även om det finns bättre deckare...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar