Ja, det gick ju sådär med att vara i fas med att faktiskt skriva en recension när jag läst en bok! Not...
Ett par har jag fått till, men lååååångt ifrån alla. :(
Så nu kör vi på ett par listor igen och så får nyårslöftet vara att verkligen skriva om böckerna när jag är klar med dem!
"Det lilla bageriet på strandpromenaden", "Sommar på strandpromenaden" och "Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden" av Jenny Colgan
De två första läste jag förra julen (och jul-boken läste jag i somras...) och jag låg av och till i soffan och skrattade högt - speciellt åt Neils tokigheter. :)
Böckerna handlar om Polly som har ett företag ihop med fästmannen, men det går i konkurs. Och fästmannen flyttar hem till mamma för att spara pengar, varvid Polly försöker hitta en billig lägenhet någonstans. Hon hittar en väldigt billig, relativt skruttig sak halvvägs till Världens Ände. Dvs i det lilla ö-samhället Mount Polbearne - som bara har kontakt med fastlandet vid lågvatten, då vägen kommer fram.
Den första natten i lägenheten stormar det och in genom fönstret blåser en lunnefågel. Som får stanna och vila upp sig eftersom han skadar vingen i fallet. Han får namnet Neil.
På bottenvåningen finns ett gammalt bageri där Polly provar att baka bröd. Som uppskattas av fiskarna. Och övriga öbor. Dock inte hennes hyresvärdinna - som säljer samhällets bröd...
Många förvecklingar och missförstånd senare slutar den första boken lyckligt. Så klart. Feelgood när den är som bäst!
De två andra böckerna tar vid och det blir ytterligare förvecklingar, missförstånd och lyckliga slut. Båda dessa är trevlig läsning, men bok ett är nog snäppet bättre.
"Snöfall, mirakel och frusna hjärtan" av Claire Sandy var vår bokcirkelbok över jul
Asta flyttade abrupt från hemmet i Irland när hon, som sextonåring, hade dottern Kitty på väg. Sedan dess har hon inte träffat sin familj.
Hon har ett gott öga till sin chef, tidningsmogulen Conan, och hoppas få visa vad hon går för när han ber henne syna en religiös bluff i hennes hemby. Så hon åker hem för att hitta orsaken till att statyn av Sankt Catherine gråter. Tanken är att det ska bli ett kort besök, men en snöstorm slår till och isolerar byn.
Det är ju ingen feelgood-roman om det inte är förvecklingar och förvirrad kärlek och mystiska män - så det är det. Och naturligtvis slutar det lyckligt.
Det är en mysig roman som passar att läsa nu under ledigheterna i juletid, men vi var alla överens om att den inte lämnar ett bestående intryck.
"Sanning och skvaller" av Curtis Sittenfeld var nästa bokcirkelbok
Familjen Bennet från Austens "Stolthet och fördom" har förflyttats till 21:a århundradet. Liz skriver för ett livsstilsmagasin och bor med systern Jane i New York. De flyttar båda hem till Cincinnati när fadern blir dålig. Där försöker de få ordning på huset och alla skulder medan mellansystern pluggar för examen och de två yngsta "lever livet".
Så flyttar såoperakändisen Chip Bingley till sta'n - och förälskar sig i Jane. Men hans kollega Fitzwilliam Darcy faller inte Liz i smaken...
Eftersom den bygger på en välkänd roman vet man hur den kommer att sluta, om än kanske inte exakt hur man kommer dit. Den är trevlig och tar sig an den välkända "Stolthet och fördom" på ett intressant sätt. Det är en helt okej bok, men inget måste att läsa.
"Vi möts igen" av Laurie Frankel
Sam är ett datageni som arbetar på ett företag som tillhandahåller en dejtingsajt. Han lyckas få till en perfekt algoritm för att passa ihop personer (varvid han själv börjar dejta Meredith, som också arbetar på företaget).. Tyvärr är den så perfekt att folk hittar den Rätte omedelbums och därmed inte behöver företaget längre... Så Sam får sparken.
På sin fritid förfinar han programmet så att Meredith ska kunna "träffa" sin nyligen avlidna älskade mormor. Programmet blir så bra att de bestämmer sig för att låta andra få träffa sina avlidna nära och kära. Har de bara skrivit mail eller gjort videologgar eller vilket cyberspår som helst kan Sams program "återuppliva" dem.
Det blir en succé, men är det verkligen en bra idé?
Boken är visserligen lite seg ibland, men den tar upp ett mycket intressant ämne - och den tar sig. Den slutar inte som man tror... Klart läsvärd!
"Sigrid" av Johanne Hildebrandt
Hildebrandt fortsätter sin Valhalla-saga med en bok om Sigrid, senare känd som Sigrid Storråda.
Hennes far vill gifta bort hennes med Svitjods kung Erik, för att säkra den ingångna freden mellan svear och götar. Hon tvekar och ber till Freja om hjälp. Gudinnan visar henne att hon kommer att föda en son som kommer att bli en stor kung. Således gör hon sin far till viljes, men Freja är en grym härskarinna, och det är inte Erik som är tänkt att bli "den gyllene sonens" far. Utan Svend...
Berättelser från vikingatid är alltid (okej, oftast...) intressanta och när det är starka kvinnor som har huvudrollen är de ännu bättre. Hildebrands Valhalla-saga är mycket bra - och fortsätter i samma stil.
För att det inte ska bli milslånga inlägg avslutar jag här och fortsätter om någon dag.
Ha det gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar