fredag 29 december 2017

Onämnda böcker - del 5

Här kommer sista "installationen" av mina lästa, men ännu inte bloggade böcker - del 1 finns här, del 2 här, del 3 här samt del 4 här.

"Lost in a Good Book" av Jasper Fforde
Det här är del två i serien om Thursday Next. Hon är nu gift med broderns gamle vapenbroder och utreder förfalskade Shakespeare-original. Samtidigt som hon försöker hjälpa sin Chronoguard-far att förhindra att jorden går under och förvandlas till ett rosa gegg. Mitt upp i alltihop försvinner maken och Thursday får en mentor i böckernas värld, dit hon - mer eller mindre - obehindrat kan ta sig...
Den här boken var enklare att hänga med i än del ett, men är lika härligt skruvad. :)

"Tiden är inte än" av Elin Boardy
Hon reser bort. Flyr. Det finns bara död överallt. Och hon vill omfamnas av den. Men hon kan inte resa som sig själv. Så hon skär av sig håret och går som man. Ibland som Jon. Ibland Olof. Han vandrar genom Europa. Ser vad pesten har gjort. Och gör.
Det kanske inte händer så mycket i boken (och det som händer kanske ibland känns overkligt), men texten är skriven på ett så härligt sätt att boken är skön att läsa. Jag rekommenderar den!

"Manglade dukar och vikta servetter" av Ewa Klingberg - bokcirkelbok
Efter flera tunga och dystra böcker ville vi läsa något lätt i novembermörkret. Valet föll på denna bok, som beskrivs som en feelgood-roman som är en charmig pärla.
Det är två historier som berättas: den i nuet där Felicia blir med ett litet hyreshus, men utan make, och den som utspelar sig för hundra år sedan och berättar om Nanny och hennes liv.
Vi var inte jätteimponerade av den här boken. Felicia verkade inte ha mycket bakom pannbenet och ibland var det svårt att förstå varför hon gjorde som hon gjorde. Historien om Nanny var intressantare dock.
Den är okej som tidsfördriv, men har man annat att läsa kanske det borde gå före. ;)

"Skuggornas tid" av Agneta Arnesson Westerdahl
Det här är den senaste boken i serien Släkten - del nio - och nej, den här är inte bättre än de senaste...
Elin har förlorat sin familj i digerdöden, men tar hand om den föräldralösa flickan Unni. Som är oäkta dotter till Elins svärfar.
Unni förälskar sig i kungasonen Erik (som naturligtvis älskar henne tillbaka) - och följer med honom på hans resa till Norge. Hon går i kloster och slås halvt till döds av abbedissan, som är svartsjuk på Elins fostermor. Och så flyttar de alla till Gotland där Unni träffar Valdemar Atterdag...
Det är lite för många overkliga sammanträffanden och det vävs in lite för mycket historiska riktigheter (för att visa på vad författarinnan lärt sig under sin research?).
Nej, jag börjar bli tveksam till att fortsätta läsa serien - men eftersom det är nya författare för varje bok lever ändå hoppet om att de ska återgå till att bli lika bra som de första... :/

Och där var jag ikapp! :)

Inga kommentarer: