onsdag 27 december 2017

Onämnda böcker - del 4

Här kommer fortsättningen på mina lästa, men ännu inte bloggade böcker - del 1 finns här, del 2 här och del 3 här.

"Jag lät dig gå" av Clare Mackintosh
Boken börjar med att femårige Jacob blir påkörd när han är på väg hem från skolan med sin mamma. Hon släpper hans hand för en sekund och han dödas av en bil när han springer över gatan. Föraren avviker.
Polisinspektör Ray Stevens får på sitt bord att finna föraren. Det verkar omöjligt, men ledtrådarna kommer fram en efter en.
Jenna kan inte vara kvar i sin hemstad efter den hemska olyckan och "rymmer" till en liten by i Wales där hon sakta, men säkert blir accepterad av invånarna.
Det är en spännande bok och man tror hela tiden att man vet kopplingen mellan Jenna och olyckan. Men så vänder det tvärt och sedan tvärt igen. En mycket bra bok!

"Swede Hollow" av Ola Larsmo
I St Paul, Minnesota, finns en ravin som går under namnet Swede Hollow eftersom så många svenskar bodde här under 1800-talet. Fattiga svenskar som desperat försökte försörja sig och komma bort från the Hollow.
Vi får följa några familjer och deras liv under andra halvan av 1800-talet.
Det är en mycket stark och intressant bok och jag vill gärna få reda på mer om the Hollow. Och även om de (fiktiva) öden som beskrivs i boken. Mycket bra!

"En förtrollad ö" av Nora Roberts
Första boken i en trilogi om den ö som skapades av tre häxor som undkom Salems häxbränningar på 1600-talet.
Nell Channing flyr från sitt tidigare liv och kommer till Three Sisters' Island där hon får anställning på caféet hos Mia. På ön finns även den charmige polisen Zack och hans syster Ripley, även hon polis.
Men onda makter är i rörelse och häxorna måste rädda sin ö.
En bitvis spännande bok, men som vanligt med Roberts romantiska trilogier vet man åt vilket håll det kommer att gå. Jag har påbörjat del två, men kommer troligen inte att fortsätta läsa den...

Nina och hennes arbetskamrater får veta att deras lilla bibliotek i Manchester ska läggas ner och för att få fortsätta arbeta på Stora Biblioteket måste man söka tjänst där - och man bör kunna massor om nya sociala medier, medan böcker är mindre viktiga...
Nina får inte tjänsten och drömmer istället om att skaffa en ambulerande bokhandel - så hon kan avyttra alla de böcker som finns i den delade lägenheten innan hennes rumskamrat slänger ut henne.
Hon hittar en passande lastbil. I Skottland.
Det här är en riktig feelgood-roman - en så'n man mår bra av. :) För hur kan man inte må bra av en bok som handlar om böcker och kärleken till böcker? Och mystiska, romantiska män - som tycker om böcker? ;) 

Angelika har en frisörsalong. Som inte bara fixar människors hår, utan även deras kärleksliv. Men sitt eget har hon problem med. Och plötsligt har hon även problem med sitt hus - för en man flyttar in där och hävdar att han har köpt det.
En helt okej bok för soffhörnet eller hängmattan - lite kärlek, lite detektivarbete och lite förvecklingar.

"Fåglarna" av Daphne du Maurier - höstens första bokcirkelbok
Det här är historien som Hitchcocks film bygger på. Och den är lika suggestivt läskig som filmen. Och slutar utan att egentligen ge ett svar på hur historien med de anfallande fåglarna slutar. Även om man kan dra en ganska trolig slutsats...
Mycket bra! Och skrämmande...

"Victoria" av Daisy Goodwin
Den som har sett TV-serien med samma namn känner igen sig i och med att boken och TV-manuset skrevs samtidigt, av samma författare. 
Vi får följa den engelska drottning Victoria från det att hon blir drottning tills hon gifter sig med sin prins Albert. Och alla hinder hon måste ta sig över - varav många är där bara för att hon är en (ung) kvinna - samt alla tyckanden och måsten som omger henne.
Jag tyckte om TV-serien och jag tycker om boken.

Inga kommentarer: