söndag 17 december 2017

Onämnda böcker - del 2

Här kommer fortsättningen på mina lästa, men ännu inte bloggade böcker - del 1 finns här.

"Falkens döttrar" av Elvira Birgitta Holm
Del åtta i Historiska Medias serie Släkten följer tvillingarna Ingrid och Ylva och deras liv och äventyr i början av 1300-talet. Med ond bråd död och kungar och Ringen och...
Tyvärr måste jag erkänna att jag knappt minns vad som hände, så här ett halvår efteråt. Det enda bestående minnet är att böckerna i serien inte blir bättre... :(

"Ett fjärran krig", "En skärva hopp" och "Ett bräckligt liv" av Göran Redin - där den första i serien var vår bokcirkelbok
Den första boken i Lövberga-serien läste vi alltså i bokcirkeln. Och som vanligt gillade jag och L boken bäst eftersom vi båda tycker om historiska romaner. :) Men det är nog jag och M som har fortsatt läsa serien. ;)
Böckerna utspelar sig inte jättemånga mil från mitt hem (och en av de mönstrande soldaterna är från grannsocknen...), så det är lite roligt att känna igen ortsnamnen som nämns.
Man får följa Anders och hans yngre tvillingsyskon Erik och Karin under deras uppväxt i det tidiga 1600-talet. Anders, som äldste son, får ta över gården medan Erik mönstrar och Karin tar plats som piga.
Men det är ju inte bara så enkelt som det låter, för mönstringen beror på ett bråk vid en dans och Karin blir illa åtgången.
Det hander saker som kanske är "lätt" otroliga, men det känns ändå överkomligt. Det märks också att Redin har stora kunskaper om 1600-talet och hur livet var då - ibland kanske lite för tydligt. Men jag kommer följa syskonen i de kommande böckerna och har redan del fyra, "En vilsen själ", väntandes i min Kindle. :)

"1984" av George Orwell
Den här boken har stått i min bokhylla sedan strax efter år 1984. Jag har påbörjat den vid något tillfälle, men aldrig kommit särskilt långt. Men så pratade M om att hon hade läst den och gillat den - och E började läsa den och gillade den. Så jag tog tag i den också. Och gillade den. :)

"Animal Farm" av George Orwell - var nästa bokcirkelbok
Efter att vi pratat så mycket om "1984" bestämde vi oss för att läsa Orwells andra välkända bok "Animal Farm" som nästa bokcirkelbok.
Gamle grisen Major samlar djuren på farmen och berättar om en dröm han haft, om hur djuren lever fria från människornas tyranni. De tycker alla att det låter underbart och efter Majors död och bonden miss i att ge dem mat förverkligas revolutionen under grisarna Napoleon och Snowball. Allt är frid och fröjd, men vartefter tiden går får grisarna det bättre och övriga djur sämre. Men det är som det ska vara - får de andra djuren veta... För som alla vet är "all animals [...] equal, but some animals are more equal than others".
En mycket bra och tänkvärd bok!

"Toner i natten" av Jojo Moyes -  bokcirkelbok tillsammans med "Animal Farm"
Eftersom "Animal Farm" är ganska kort läste vi även denna som bokcirkelbok.
Det var (då) Moyes senast utgivna bok på svenska, men den är skriven tidigare än de andra - vilket märktes då den inte riktigt lever upp till de tidigare (utgivna) böckerna.
Isabel är gift och har två barn. Som firad violinist har hon varit iväg mycket, så maken har tagit hand det mesta av "markarbetet" och ekonomin. Men så råkar han ut för en olycka och det visar sig att familjen är utblottad (så när som på Isabels Stradivarius)... Enda sättet att överleva är att flytta till den herrgård Isabel (lägligt) ärvt. Tyvärr är den i behov av stora renoveringar, men grannen är byggmästare och lovar att hjälpa henne. Problemet är att han trodde att hans fru skulle ärva herrgården då hon hjälpt den tidigare ägaren med i stort sett allt...
Väldiga förvecklingar och lyckligt slut. En helt OK feelgood, men - som sagt - inte Moyes bästa.Inga kommentarer: