fredag 29 december 2017

Onämnda böcker - del 5

Här kommer sista "installationen" av mina lästa, men ännu inte bloggade böcker - del 1 finns här, del 2 här, del 3 här samt del 4 här.

"Lost in a Good Book" av Jasper Fforde
Det här är del två i serien om Thursday Next. Hon är nu gift med broderns gamle vapenbroder och utreder förfalskade Shakespeare-original. Samtidigt som hon försöker hjälpa sin Chronoguard-far att förhindra att jorden går under och förvandlas till ett rosa gegg. Mitt upp i alltihop försvinner maken och Thursday får en mentor i böckernas värld, dit hon - mer eller mindre - obehindrat kan ta sig...
Den här boken var enklare att hänga med i än del ett, men är lika härligt skruvad. :)

"Tiden är inte än" av Elin Boardy
Hon reser bort. Flyr. Det finns bara död överallt. Och hon vill omfamnas av den. Men hon kan inte resa som sig själv. Så hon skär av sig håret och går som man. Ibland som Jon. Ibland Olof. Han vandrar genom Europa. Ser vad pesten har gjort. Och gör.
Det kanske inte händer så mycket i boken (och det som händer kanske ibland känns overkligt), men texten är skriven på ett så härligt sätt att boken är skön att läsa. Jag rekommenderar den!

"Manglade dukar och vikta servetter" av Ewa Klingberg - bokcirkelbok
Efter flera tunga och dystra böcker ville vi läsa något lätt i novembermörkret. Valet föll på denna bok, som beskrivs som en feelgood-roman som är en charmig pärla.
Det är två historier som berättas: den i nuet där Felicia blir med ett litet hyreshus, men utan make, och den som utspelar sig för hundra år sedan och berättar om Nanny och hennes liv.
Vi var inte jätteimponerade av den här boken. Felicia verkade inte ha mycket bakom pannbenet och ibland var det svårt att förstå varför hon gjorde som hon gjorde. Historien om Nanny var intressantare dock.
Den är okej som tidsfördriv, men har man annat att läsa kanske det borde gå före. ;)

"Skuggornas tid" av Agneta Arnesson Westerdahl
Det här är den senaste boken i serien Släkten - del nio - och nej, den här är inte bättre än de senaste...
Elin har förlorat sin familj i digerdöden, men tar hand om den föräldralösa flickan Unni. Som är oäkta dotter till Elins svärfar.
Unni förälskar sig i kungasonen Erik (som naturligtvis älskar henne tillbaka) - och följer med honom på hans resa till Norge. Hon går i kloster och slås halvt till döds av abbedissan, som är svartsjuk på Elins fostermor. Och så flyttar de alla till Gotland där Unni träffar Valdemar Atterdag...
Det är lite för många overkliga sammanträffanden och det vävs in lite för mycket historiska riktigheter (för att visa på vad författarinnan lärt sig under sin research?).
Nej, jag börjar bli tveksam till att fortsätta läsa serien - men eftersom det är nya författare för varje bok lever ändå hoppet om att de ska återgå till att bli lika bra som de första... :/

Och där var jag ikapp! :)

onsdag 27 december 2017

Onämnda böcker - del 4

Här kommer fortsättningen på mina lästa, men ännu inte bloggade böcker - del 1 finns här, del 2 här och del 3 här.

"Jag lät dig gå" av Clare Mackintosh
Boken börjar med att femårige Jacob blir påkörd när han är på väg hem från skolan med sin mamma. Hon släpper hans hand för en sekund och han dödas av en bil när han springer över gatan. Föraren avviker.
Polisinspektör Ray Stevens får på sitt bord att finna föraren. Det verkar omöjligt, men ledtrådarna kommer fram en efter en.
Jenna kan inte vara kvar i sin hemstad efter den hemska olyckan och "rymmer" till en liten by i Wales där hon sakta, men säkert blir accepterad av invånarna.
Det är en spännande bok och man tror hela tiden att man vet kopplingen mellan Jenna och olyckan. Men så vänder det tvärt och sedan tvärt igen. En mycket bra bok!

"Swede Hollow" av Ola Larsmo
I St Paul, Minnesota, finns en ravin som går under namnet Swede Hollow eftersom så många svenskar bodde här under 1800-talet. Fattiga svenskar som desperat försökte försörja sig och komma bort från the Hollow.
Vi får följa några familjer och deras liv under andra halvan av 1800-talet.
Det är en mycket stark och intressant bok och jag vill gärna få reda på mer om the Hollow. Och även om de (fiktiva) öden som beskrivs i boken. Mycket bra!

"En förtrollad ö" av Nora Roberts
Första boken i en trilogi om den ö som skapades av tre häxor som undkom Salems häxbränningar på 1600-talet.
Nell Channing flyr från sitt tidigare liv och kommer till Three Sisters' Island där hon får anställning på caféet hos Mia. På ön finns även den charmige polisen Zack och hans syster Ripley, även hon polis.
Men onda makter är i rörelse och häxorna måste rädda sin ö.
En bitvis spännande bok, men som vanligt med Roberts romantiska trilogier vet man åt vilket håll det kommer att gå. Jag har påbörjat del två, men kommer troligen inte att fortsätta läsa den...

Nina och hennes arbetskamrater får veta att deras lilla bibliotek i Manchester ska läggas ner och för att få fortsätta arbeta på Stora Biblioteket måste man söka tjänst där - och man bör kunna massor om nya sociala medier, medan böcker är mindre viktiga...
Nina får inte tjänsten och drömmer istället om att skaffa en ambulerande bokhandel - så hon kan avyttra alla de böcker som finns i den delade lägenheten innan hennes rumskamrat slänger ut henne.
Hon hittar en passande lastbil. I Skottland.
Det här är en riktig feelgood-roman - en så'n man mår bra av. :) För hur kan man inte må bra av en bok som handlar om böcker och kärleken till böcker? Och mystiska, romantiska män - som tycker om böcker? ;) 

Angelika har en frisörsalong. Som inte bara fixar människors hår, utan även deras kärleksliv. Men sitt eget har hon problem med. Och plötsligt har hon även problem med sitt hus - för en man flyttar in där och hävdar att han har köpt det.
En helt okej bok för soffhörnet eller hängmattan - lite kärlek, lite detektivarbete och lite förvecklingar.

"Fåglarna" av Daphne du Maurier - höstens första bokcirkelbok
Det här är historien som Hitchcocks film bygger på. Och den är lika suggestivt läskig som filmen. Och slutar utan att egentligen ge ett svar på hur historien med de anfallande fåglarna slutar. Även om man kan dra en ganska trolig slutsats...
Mycket bra! Och skrämmande...

"Victoria" av Daisy Goodwin
Den som har sett TV-serien med samma namn känner igen sig i och med att boken och TV-manuset skrevs samtidigt, av samma författare. 
Vi får följa den engelska drottning Victoria från det att hon blir drottning tills hon gifter sig med sin prins Albert. Och alla hinder hon måste ta sig över - varav många är där bara för att hon är en (ung) kvinna - samt alla tyckanden och måsten som omger henne.
Jag tyckte om TV-serien och jag tycker om boken.

måndag 25 december 2017

Lena

Förra veckan fyllde min svägerska år, så hon fick ett blommigt kort - helt utan fjärilar! :)
Skissen som är använd finns hos Kortskissen.

God fortsättning!


fredag 22 december 2017

Onämnda böcker - del 3

Här kommer fortsättningen på mina lästa, men ännu inte bloggade böcker - del 1 finns här och del 2 här.

"Bokklubben vid livets slut" av Will Schwalbe
Det här är en självbiografisk bok om tiden när Schwalbes mor stod under behandling för sin bukspottskörtelcancer. Schwalbe var den som följde med henne på alla läkarbesök och behandlingar och för att de skulle ha något att prata om under all väntetid började de prata om böcker. Både Schwalbe (som jobbade på ett förlag) och hans mor läste mycket redan innan och nu började de tipsa varandra om böcker och när båda läst en bok diskuterade de den.
Det här är en bok om glädjen att dela ett intresse med med någon och även om att lära känna varandra. Det är en sorglig, men ändå trivsam bok som jag gärna rekommenderar.
Och den har fyllt på min "att-läsa-lista"... ;)

"The Eyre Affair" av Jasper Fforde - som var en bokklubbsbok
Hur vi kom att välja den här boken minns jag inte, men jag är ganska säker på att jag hade ett finger med i spelet. Det är nämligen en bok helt i min smak. :) 
Thursday Next är en LitraTec (SpecOps 27), dvs hon är med och utreder fall som har med böcker att göra. Hon lever i ett, för oss, parallellt universum där Krim-kriget fortfarande pågår, där Wales kämpar för självständighet, där medlemmar av SO 12 (the Chronoguard) kan resa i tiden och där man kan ha en regenererad dodo som husdjur. Vilket Thursday har - Pickwick.
I denna bok får hon tillfälligt tillhöra en högre SO eftersom hon är den enda som känner igen den ökände skurken Hades Achillon. Hon är nära att stryka med, men räddas av en okänd man - som visar sig vara Rochester i "Jane Eyre"... Och när hon möter en framtida version av sig själv, söker hon sig till kontoret i Swindon.
En härligt skruvad bok, även om den av och till var något svår att följa med i. De andra i gruppen tyckte den var okej, inte mer. Själv har jag fortsatt läsa serien... :)


"Vägen till Sugar Maple Inn" av Louise Miller
En feelgood-roman om konditorn Olivia Rawling som flyr sitt hem efter en olycka på jobbet. Hon får anställning hos pensionatsägaren Margaret - en sur och grälsjuk dam somser fram emot att vinna årets pajtävling. Igen.
Som vanligt är det många förvecklingar, men ett lyckligt slut. Precis som det ska vara i en feelgood. :)
Boken är inte den bästa jag har läst, men funkar alldeles utmärkt som avkoppling i soffhörnet eller hängmattan - beroende på väderlek... 

"Ljuset vi inte ser" av Anthony Doerr
Franska Marie-Laure är blind, men lär sig hitta i staden med hjälp av faderns miniatyrer. Tyske Werner är barnhemsbarnet som vill bli radiotekniker, men riskerar ett liv i kolgruvan.
Man får följa deras liv fram till "nuet". Samtidigt som "nuet" berättas. Men an vet inte vad som är vad och vem som är vem - och hur allt kommer att sluta.
Historien är kanske något för lång, men den är underbar! Och språket är som en smekning för ögat! En helt underbar bok som bara måste läsas!

"Middagsmörker" och "Gryningsstjärnan" av Charlotta Cederlund
Áili blir föräldralös när hennes pappa dör i cancer. Så hon får flytta från Malmö upp till Idijärvi sameby där hennes morfar och morfarsmor bor. Inte bara byter hon miljö helt, utan hamnar i en - för henne - helt ny kultur. Hon visste inte att modern var same eftersom hennes pappa knappt pratat om sin fru med Áili.
Hon visar sig ha krafter som hon inte vet vad hon ska göra med. Eller hantera. Och dras in i kampen mellan det onda och det goda - som har pågått i hundratals år.
Detta är egentligen böcker för Unga Vuxna, men jag läste dem med stor behållning och även om mycket är kommet från författarens fantasi finns ett uns sanning i mycket av det som beskrivs. Vilket leder till ett intresse för våra egna urinvånare.
Idijärvi-trilogin avslutas i januari med "Midnattsljus" - och den ser både jag och A fram emot! Klart läsvärda böcker!

"Anna Karenina" av Lev Tolstoj - sommarens bokcirkelbok
Den här boken har jag haft stående i bokhyllan i många, många år. En orsak till att jag tvekat är storleken på den... Så det var perfekt att läsa den som e-bok. ;)
P.g.a. storleken kom vi fram till att den är helt rätt för sommarens läsning.
Jag trodde, i min enfald, att boken skulle handla väldigt mycket om Anna, men det dröjer ett par kapitel in i boken innan hon dyker upp och i sista delen är hon inte med alls - efter den "berömda tågscenen" som nämns i SRs bokcirkel. Och som jag aldrig hade hört talas om. ;)
Snarare verkar det som om Levin är den egentlige huvudpersonen, men vi får följa flera i familjen Oblonskij och deras vänner (däribland Anna oc Levin).
Det är en synnerligen intressant bok och jag är glad att jag har läst den, men den var något för lång och vissa saker kändes helt onödiga.
Att följa SRs bokcirkel samtidigt kändes som en klar fördel:


x

måndag 18 december 2017

God jul

Jag gjorde några julkort med ytterligare Nötknäppar-papper enligt veckans skiss hos Kortskissen:



söndag 17 december 2017

Onämnda böcker - del 2

Här kommer fortsättningen på mina lästa, men ännu inte bloggade böcker - del 1 finns här.

"Falkens döttrar" av Elvira Birgitta Holm
Del åtta i Historiska Medias serie Släkten följer tvillingarna Ingrid och Ylva och deras liv och äventyr i början av 1300-talet. Med ond bråd död och kungar och Ringen och...
Tyvärr måste jag erkänna att jag knappt minns vad som hände, så här ett halvår efteråt. Det enda bestående minnet är att böckerna i serien inte blir bättre... :(

"Ett fjärran krig", "En skärva hopp" och "Ett bräckligt liv" av Göran Redin - där den första i serien var vår bokcirkelbok
Den första boken i Lövberga-serien läste vi alltså i bokcirkeln. Och som vanligt gillade jag och L boken bäst eftersom vi båda tycker om historiska romaner. :) Men det är nog jag och M som har fortsatt läsa serien. ;)
Böckerna utspelar sig inte jättemånga mil från mitt hem (och en av de mönstrande soldaterna är från grannsocknen...), så det är lite roligt att känna igen ortsnamnen som nämns.
Man får följa Anders och hans yngre tvillingsyskon Erik och Karin under deras uppväxt i det tidiga 1600-talet. Anders, som äldste son, får ta över gården medan Erik mönstrar och Karin tar plats som piga.
Men det är ju inte bara så enkelt som det låter, för mönstringen beror på ett bråk vid en dans och Karin blir illa åtgången.
Det hander saker som kanske är "lätt" otroliga, men det känns ändå överkomligt. Det märks också att Redin har stora kunskaper om 1600-talet och hur livet var då - ibland kanske lite för tydligt. Men jag kommer följa syskonen i de kommande böckerna och har redan del fyra, "En vilsen själ", väntandes i min Kindle. :)

"1984" av George Orwell
Den här boken har stått i min bokhylla sedan strax efter år 1984. Jag har påbörjat den vid något tillfälle, men aldrig kommit särskilt långt. Men så pratade M om att hon hade läst den och gillat den - och E började läsa den och gillade den. Så jag tog tag i den också. Och gillade den. :)

"Animal Farm" av George Orwell - var nästa bokcirkelbok
Efter att vi pratat så mycket om "1984" bestämde vi oss för att läsa Orwells andra välkända bok "Animal Farm" som nästa bokcirkelbok.
Gamle grisen Major samlar djuren på farmen och berättar om en dröm han haft, om hur djuren lever fria från människornas tyranni. De tycker alla att det låter underbart och efter Majors död och bonden miss i att ge dem mat förverkligas revolutionen under grisarna Napoleon och Snowball. Allt är frid och fröjd, men vartefter tiden går får grisarna det bättre och övriga djur sämre. Men det är som det ska vara - får de andra djuren veta... För som alla vet är "all animals [...] equal, but some animals are more equal than others".
En mycket bra och tänkvärd bok!

"Toner i natten" av Jojo Moyes -  bokcirkelbok tillsammans med "Animal Farm"
Eftersom "Animal Farm" är ganska kort läste vi även denna som bokcirkelbok.
Det var (då) Moyes senast utgivna bok på svenska, men den är skriven tidigare än de andra - vilket märktes då den inte riktigt lever upp till de tidigare (utgivna) böckerna.
Isabel är gift och har två barn. Som firad violinist har hon varit iväg mycket, så maken har tagit hand det mesta av "markarbetet" och ekonomin. Men så råkar han ut för en olycka och det visar sig att familjen är utblottad (så när som på Isabels Stradivarius)... Enda sättet att överleva är att flytta till den herrgård Isabel (lägligt) ärvt. Tyvärr är den i behov av stora renoveringar, men grannen är byggmästare och lovar att hjälpa henne. Problemet är att han trodde att hans fru skulle ärva herrgården då hon hjälpt den tidigare ägaren med i stort sett allt...
Väldiga förvecklingar och lyckligt slut. En helt OK feelgood, men - som sagt - inte Moyes bästa.



måndag 11 december 2017

Snöflingornas dans...

...är en av danserna i Nötknäpparen och motivet på pappret som använts på det här kortet (som är gjort enligt skiss från Kortskissen). Och som av en händelse ska A se just denna balett på bio ikväll!



Så här kan det se ut när snöflingorna dansar (i The Royal Ballet's regi):

söndag 10 december 2017

Onämnda böcker...

Ja, det gick ju sådär med att vara i fas med att faktiskt skriva en recension när jag läst en bok! Not...
Ett par har jag fått till, men lååååångt ifrån alla. :(

Så nu kör vi på ett par listor igen och så får nyårslöftet vara att verkligen skriva om böckerna när jag är klar med dem!

"Det lilla bageriet på strandpromenaden", "Sommar på strandpromenaden" och "Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden" av Jenny Colgan
De två första läste jag förra julen (och jul-boken läste jag i somras...) och jag låg av och till i soffan och skrattade högt - speciellt åt Neils tokigheter. :)
Böckerna handlar om Polly som har ett företag ihop med fästmannen, men det går i konkurs. Och fästmannen flyttar hem till mamma för att spara pengar, varvid Polly försöker hitta en billig lägenhet någonstans. Hon hittar en väldigt billig, relativt skruttig sak halvvägs till Världens Ände. Dvs i det lilla ö-samhället Mount Polbearne - som bara har kontakt med fastlandet vid lågvatten, då vägen kommer fram.
Den första natten i lägenheten stormar det och in genom fönstret blåser en lunnefågel. Som får stanna och vila upp sig eftersom han skadar vingen i fallet. Han får namnet Neil.
På bottenvåningen finns ett gammalt bageri där Polly provar att baka bröd. Som uppskattas av fiskarna. Och övriga öbor. Dock inte hennes hyresvärdinna - som säljer samhällets bröd...
Många förvecklingar och missförstånd senare slutar den första boken lyckligt. Så klart. Feelgood när den är som bäst!
De två andra böckerna tar vid och det blir ytterligare förvecklingar, missförstånd och lyckliga slut. Båda dessa är trevlig läsning, men bok ett är nog snäppet bättre.

"Snöfall, mirakel och frusna hjärtan" av Claire Sandy var vår bokcirkelbok över jul
Asta flyttade abrupt från hemmet i Irland när hon, som sextonåring, hade dottern Kitty på väg. Sedan dess har hon inte träffat sin familj.
Hon har ett gott öga till sin chef, tidningsmogulen Conan, och hoppas få visa vad hon går för när han ber henne syna en religiös bluff i hennes hemby. Så hon åker hem för att hitta orsaken till att statyn av Sankt Catherine gråter. Tanken är att det ska bli ett kort besök, men en snöstorm slår till och isolerar byn.
Det är ju ingen feelgood-roman om det inte är förvecklingar och förvirrad kärlek och mystiska män - så det är det. Och naturligtvis slutar det lyckligt.
Det är en mysig roman som passar att läsa nu under ledigheterna i juletid, men vi var alla överens om att den inte lämnar ett bestående intryck.

"Sanning och skvaller" av Curtis Sittenfeld var nästa bokcirkelbok
Familjen Bennet från Austens "Stolthet och fördom" har förflyttats till 21:a århundradet. Liz skriver för ett livsstilsmagasin och bor med systern Jane i New York. De flyttar båda hem till Cincinnati när fadern blir dålig. Där försöker de få ordning på huset och alla skulder medan mellansystern pluggar för examen och de två yngsta "lever livet".
Så flyttar såoperakändisen Chip Bingley till sta'n - och förälskar sig i Jane. Men hans kollega Fitzwilliam Darcy faller inte Liz i smaken...
Eftersom den bygger på en välkänd roman vet man hur den kommer att sluta, om än kanske inte exakt hur man kommer dit. Den är trevlig och tar sig an den välkända "Stolthet och fördom" på ett intressant sätt. Det är en helt okej bok, men inget måste att läsa.

"Vi möts igen" av Laurie Frankel
Sam är ett datageni som arbetar på ett företag som tillhandahåller en dejtingsajt. Han lyckas få till en perfekt algoritm för att passa ihop personer (varvid han själv börjar dejta Meredith, som också arbetar på företaget).. Tyvärr är den så perfekt att folk hittar den Rätte omedelbums och därmed inte behöver företaget längre... Så Sam får sparken.
På sin fritid förfinar han programmet så att Meredith ska kunna "träffa" sin nyligen avlidna älskade mormor. Programmet blir så bra att de bestämmer sig för att låta andra få träffa sina avlidna nära och kära. Har de bara skrivit mail eller gjort videologgar eller vilket cyberspår som helst kan Sams program "återuppliva" dem.
Det blir en succé, men är det verkligen en bra idé?
Boken är visserligen lite seg ibland, men den tar upp ett mycket intressant ämne - och den tar sig. Den slutar inte som man tror... Klart läsvärd!

"Sigrid" av Johanne Hildebrandt
Hildebrandt fortsätter sin Valhalla-saga med en bok om Sigrid, senare känd som Sigrid Storråda.
Hennes far vill gifta bort hennes med Svitjods kung Erik, för att säkra den ingångna freden mellan svear och  götar. Hon tvekar och ber till Freja om hjälp. Gudinnan visar henne att hon kommer att föda en son som kommer att bli en stor kung. Således gör hon sin far till viljes, men Freja är en grym härskarinna, och det är inte Erik som är tänkt att bli "den gyllene sonens" far. Utan Svend...
Berättelser från vikingatid är alltid (okej, oftast...) intressanta och när det är starka kvinnor som har huvudrollen är de ännu bättre. Hildebrands Valhalla-saga är mycket bra - och fortsätter i samma stil.

För att det inte ska bli milslånga inlägg avslutar jag här och fortsätter om någon dag.
Ha det gott!

måndag 4 december 2017

Hej!

Ibland kan man behöva ett kort som bara säger "hej". För nog är det roligare att få ett kort "bara-sådär" än enbart räkningar och reklam? :)
Kortet är - som vanligt - gjort efter skiss hos Kortskissen. ;)