lördag 12 maj 2012

Recept: Öländsk rabarberpaj

(This post is in Swedish and contains a recipe for rhubarb pie - if you're interested in a translation, please let me know. :) )

Orsaken till att den kallas "Öländsk rabarberpaj" är att det var precis det som stod på receptet jag skrev av hemma hos svärmor för måååååånga år se'n - det var nämligen hon som brukade bjuda på den. :)


(Bilden är från det här inlägget.)

För en paj i normalstor pajform:
1 hg smör/margarin
1 kkp (~1,5 dl) strösocker
2 äggulor (spara äggvitorna i en annan bunke!)
2,5 kkp (~3,75 dl) vetemjöl
3/4 dl mjölk (går alldeles utmärkt att använda havremjölk...)
1 msk bakpulver

Bland allt (ex.vis i matberedare) och tryck ut i en form. Lägg på småskuren rabarber efter smak.
Grädda ca 30 min i 200 grader.
Vispa 2 äggvitor till hårt skum. Rör ner 2 dl strösocker, lite i taget.
Bred på marängsmeten.
Grädda tills marängen är klar (ca 10 min) i 150 grader.

Servera varm eller kall - med glass eller vaniljsås.

Vill man göra den i en långpanna bör receptet tredubblas, dvs 3 hg smör och ~4,5 dl strösocker, etc.

4 kommentarer:

Anonym sa...

The recipe sounds delicious and I love the layout! I'm on google chrome so can translate swedish to english, but some of it sounds a bit odd...what is a hg as in 3 hgs of butter...is it a kilogram or half-kilogram? Thanks for the comment on my blog...hope you managed to get started on the class :) I've just finished some layouts for the next prompt, but I'm too tired to post tonight. Irene xxx

Lena sa...

Lovely, thanks!

@Irene´: 1 hg (hektogram) = 100 gram.

/Lena

~jan sa...

*yummy* Would love the recipe when you get a minute. :)

Anonym sa...

Ha...ha..thanks for the info about the hgs...the translator has told me to use 'narrow-minded rhubarb' so perhaps you could put up a proper translation for us :)
Thanks for the new comment too!