Orsaken till att den kallas "Öländsk rabarberpaj" är att det var precis det som stod på receptet jag skrev av hemma hos svärmor för måååååånga år se'n - det var nämligen hon som brukade bjuda på den. :)
(Bilden är från det här inlägget.)
För en paj i normalstor pajform:
1 hg smör/margarin
1 kkp (~1,5 dl) strösocker
2 äggulor (spara äggvitorna i en annan bunke!)
2,5 kkp (~3,75 dl) vetemjöl
3/4 dl mjölk (går alldeles utmärkt att använda havremjölk...)
1 msk bakpulver
Bland allt (ex.vis i matberedare) och tryck ut i en form. Lägg på småskuren rabarber efter smak.
Grädda ca 30 min i 200 grader.
Vispa 2 äggvitor till hårt skum. Rör ner 2 dl strösocker, lite i taget.
Bred på marängsmeten.
Grädda tills marängen är klar (ca 10 min) i 150 grader.
Servera varm eller kall - med glass eller vaniljsås.
Vill man göra den i en långpanna bör receptet tredubblas, dvs 3 hg smör och ~4,5 dl strösocker, etc.
4 kommentarer:
The recipe sounds delicious and I love the layout! I'm on google chrome so can translate swedish to english, but some of it sounds a bit odd...what is a hg as in 3 hgs of butter...is it a kilogram or half-kilogram? Thanks for the comment on my blog...hope you managed to get started on the class :) I've just finished some layouts for the next prompt, but I'm too tired to post tonight. Irene xxx
Lovely, thanks!
@Irene´: 1 hg (hektogram) = 100 gram.
/Lena
*yummy* Would love the recipe when you get a minute. :)
Ha...ha..thanks for the info about the hgs...the translator has told me to use 'narrow-minded rhubarb' so perhaps you could put up a proper translation for us :)
Thanks for the new comment too!
Skicka en kommentar