fredag 7 augusti 2015

Bokrecension: "Ringens gåta" av Elisabet Nemert

Den sjätte delen av Historiska Medias bokserie "Släkten" handlar om Helena Sigtryggsdotter, barnbarn till Bjälboättens Ingrid Ylva och systerdotter till Birger Magnusson, sedermera Birger Jarl.

När femåriga Helena, hennes tvillingbror Ragnar och deras mor Kristina Minnesköld är på väg hem efter att ha besökt kungen i hans borg på Visingsö, drabbas de av brudrövare som försöker ta Kristina till fånga. Kristina blir svårt sårad och Helena kommer bort från sällskapet. Hon gömmer sig på en vagn i hamnen och vaknar - utan minne - i Askersund, när två munkar rullar av vagnen från en båt och fortsätter på sin väg till klostret i Julita.

Helena växer upp hos klostrets jägare och lär sig allt han kan, i skydd av ny identitet som gossen Gabriel. Som sådan blir hon även undervisad av munkarna när det uppdagas att den okända flickan kan läsa.
Samtidigt slutar inte Ingrid Ylva att skicka ut sina män att finna den försvunna dotterdottern som hon vägrar tro är död.

Ringen, som gått i arv genom generationerna, finns nu hos Kristina som känner att den inte anser henne vara dess "ägare" utan bara en förvaltare - tills Helena kan ha den...

Boken är lättläst och naturligtvis vill man veta hur det går för personerna, vilket gör den till en bladvändare. Den känns dock av och till som "otrolig", vilket är lite tråkigt. En historisk Harlequin-roman...
Nästa del i serien kommer under hösten.

Inga kommentarer: