söndag 30 augusti 2015

Bokrecension: "Helgas dagbok" av Helga Weiss

Den här boken har undertiteln "Flickan som överlevde Förintelsen" och är den dagbok som tjeckiska flickan Helga skrev före kriget, under sin tid i Theresienstadt samt direkt efter Befrielsen.

Hon börjar skriva som nioåring 1939, när mobiliseringen når Prag. Hon berättar om hur de måste sy stjärnor på kläderna, hur judarna inte får gå i skolan längre, hur delgivning om "transport" delas ut och när bästa vännen Eva, med familj, tvingas packa sina ägodelar för att åka med "transporten".

Hon berättar om när hennes egen familj får beskedet och hur de forslas till Theresienstadt, ett ghetto och arbetsläger. Hon berättar om matbrist och transport av gamla och sjuka. Hon berättar om insmugglade grönsaker och gruppen med polska barn som är rädda för duschen. Hon berättar om skola och sjukdomar, kärlek och rykten.

Sedan kommer dagen när de transporteras igen, denna gång till Auschwitz.

Det som händer i Auschwitz och under tiden innan Befrielsen skrev hon ner när hon kom hem till Prag, men - som hon påpekar i intervjun i slutet av boken - då var händelserna så färska att det kändes som om de hände igen när hon skrev om dem.

Det märks att det är en dagbok, skriven av en flicka (om än senare redigerad av den äldre Helga), men man får en förståelse av hur det var i ghettot och lägret. Boken är illustrerad med fotografier samt de teckningar Helga ritade under tiden i Theresienstadt.
En läsvärd bok om händelser som inte får glömmas, så de inte återupprepas!

(Bild från Historisk Media)

Inga kommentarer: