lördag 1 augusti 2015

Bokrecension: "Den sista fristaden" av Tracy Chevalier

Nuförtiden är det inte ofta jag lånar "riktiga" böcker p biblioteket, men vid bokbussens sista besök inför sommaruppehållet lånade jag denna.

När Honor Bright's syster Grace lämnar England för att åka till Ohio, och sin blivande man, följer Honor med. Hon kan inte tänka sig att vara kvar när hennes tilltänkta slagit upp förlovningen och till och med lämnat kväkarsamhörigheten för en annan kvinna.

Resan över Atlanten tar hårt på Honor som lider av konstant sjösjuka, men efter ett par veckor är de framme och kan fortsätta resan inåt land. Bara några dagars resa från målet insjuknar dock Grace i gula febern, som sedan tar hennes liv.
Honor fortsätter resan, som om leder till hennes första möte med slavjägaren Donovan.
Hon vilar upp sig hos hattsömmerskan Belle Mills, där hon hjälper till att sy, innan Grace's tilltänkte make Adam kommer och hämtar henne. Medan hon väntar upptäcker hon en svart man som gömmer sig i Belle's vedbod...

När Honor något senare gifter sig upptäcker hon att skogen bakom familjens gård är en del av Den Underjordiska Järnvägen och hon börjar hjälpa förrymda slavar. Något hennes nya familj inte vill ska ske.

Det här är en bok om vänskap och samvete, om slavar och lapptäcken - och känslan av att inte passa in. En mycket bra bok!Inga kommentarer: