måndag 28 april 2014

Bokrecension: "Drottningkronan" av Ingrid Kampås

This is a book review and thus in Swedish.

Dem femte delen av Historisk Medias bokserie "Släkten" handler om Ester som är dotterdotter till Helena.

När Esters fostermor, Agnes, dör sätter morbrodern flickan i kloster på Gotland.
Men livet blir inte lugnt för henne, utan hon rövas från klostret av en samvetslös präst - Berthel - som bestämt sig för att bli rik genom att dra ut på korståg i Finland.
Berthel och hans följe (i vilket hans frilla, Ester, och den trälinna han köpt åt henne också ingår) bosätter sig hos prästen i en liten by från vilken hans "frälsar"turer utgår.

Så länge han inte stör storbonden Lalli och hans folk, låter denne Berthel vara ifred. Men när Lallis dotter råkar ut för missionärerna går det illa för Berthel...
Ester och trälinnan Rasma blir kvar i byn hos prästen Botvid och de klarar sig tack vare att Lalli hjälper hushållet med uppehället, som tack för att Ester hjälper honom med hans korrespondens.

En dag får de besök av kung Knut och hans stormän, vars skepp skadats och behöver repareras. Kungen blir förälskad i Ester, men hon vägrar att bli hans frilla. Varvid kungen ber henne att bli hans maka.

Boken är visserligen grym, av och till, men det är ändå en "lättläst" bok, perfekt för semestern. Jag gillar historiska romaner och den här är helt OK. Jag gillar Historisk Medias tanke med en episk serie med olika författare och jag gillar de böcker som hittills blivit resultatet.

Del 6 - "Ringens gåta" - kommer, förresten, i augusti och är skriven av Elisabet Nemert.

Inga kommentarer: