torsdag 8 augusti 2013

Bokrecension: "Brobyggarna" av Jan Guillou

This is a book review and thus in Swedish.

De tre norska gossarna Lauritz, Sverre och Oscar förlorar sin fiskare till far och skickas in till Bergen för att hjälpa till att försörja familjen som repslagarlärlingar i början av 1900-talet. De blir hemskickade av förmannen när denne upptäcker att de använt firmans spillvirke och byggt en modellbåt! Ägaren ser senare båten och konstaterar att den är en perfekt kopia av Gokstad-skeppet, förstår deras potential och övertygar välgörenhetsföreningen han är med i att bekosta deras utbildning.

Efter grundskola i Bergen skickas de så till Dresden för att bli ingenjörer, som vilka de sedan förväntas betala tillbaka genom att rita och bygga järnvägen som ska koppla ihop Bergen med huvudstaden Kristiania - ett projekt som anses omöjligt.

Efter utbildningen skingras de tre: Sverre rymmer till England för att få leva ihop med den engelske lord han träffat i Dresden, Oscar rymmer till Afrika efter att ha blivit grundlurad av en kvinna och Lauritz, som hoppats kunna ta en välbetald ingenjörsplats i Tyskland och därmed kunna gifta sig med sin älskade Ingeborg, blir tvungen att åka tillbaka till Norge för att själv betala tillbaka.

Vi får följa Lauritz (och hans liv i Norge och Tyskland under de år han hjälper till att bygga broar till järnvägen och hans förhoppning om att en dag kunna gifta sig med Ingeborg) och Oscar (och hans liv i Afrika där även han bygger broar för järnvägen) fram till efter slutet av första världskriget.

Boken är väldigt bra. Karaktärerna är levandegjorda och att man ser många av händelserna ur ett tyskt perspektiv (även om huvudpersonerna egentligen är norrmän) är lite annorlunda. Rekommenderas!

1 kommentar:

Anonym sa...


Den boken har jag också läst,
mkt bra!
Krama alla!!
Faster Tina