onsdag 21 augusti 2013

Bokrecension: "Barkhes son" av Bodil Mårtensson

This is a book review and thus in Swedish.

Det här är andra delen i serien om Frans Barkhe och hans familj (del ett skrev jag om här).

Efter att Barkhes (andra) fru dog gifte han sig med kungens släkting Maria Perle af Küstrin och hon är nu gravid. Och hon måste få en son! Hon bor på godset där hon pysslas om av Barkhes egen gamla amma Lykke och hålls under uppsikt av den nye vakten, Jan Hoffer - eller Der Eisenmann som han fått som öknamn under sina år som soldat.
Graviditeten går inte helt bra, men det får inte komma till Barkhes kännedom...

Dottern Magde är på flykt i Småland tillsammans med Lars där de hamnar i den svenska arméns läger tack vare rådigt ingripande av Lars, då de träffar på överstelöjtnant Ehnhjärta, vars dotter Olivia inte överlevde nyheten om fästmannens öde.

Äldsta dottern Hanna skickas till hovet där hon tar plats som drottningens hovdam för att hitta sig en passande make. En sådan dyker upp och accepteras av både Hanna och hennes far. Tills hon upptäcker envoy Richard Barclay... Och faderns före detta mätress, Elna Johansdotter...

Av och till sitter jag med hjärtat i halsgropen och tanken att "nej, vad gör du?" och ibland har jag ett lättnadens leende. Det är spänning, dårskap och små glädjeämnen om vartannat. Även denna rekommenderar jag, speciellt om du har historiskt intresse.

Inga kommentarer: