måndag 18 juli 2011

Bokrecension: "The Red Queen" av Philippa Gregory

This post is in Swedish, but if you like historical novels (especially about English history) and/or novels about strong women I really recommend this book!

Jag tänkte ta med den här boken - som kommer efter "The White Queen" i Gregory's serie om tiden innan Tudor-eran - på semestern och beställde den från en nätbokhandel. Dagen innan vår resa kom bokpaketet, men jag hade lyckats beställa den bok jag redan hade (läst)! Panik! Efter rundringning hos bokhandlarna i sta'n tog jag döttrarna på en liten tur dit och kund komma hem med ett exemplar av rätt bok, som i sin tur kunde följa med till Kreta. :)

Denna bok handlar om Margaret Beaufort, den sista av ätten Lancaster, och hennes strävan att få sonen Henry på den engelska tronen. Hon är mycket gudfruktig och anser att det är Guds vilja (precis som det är hennes...) att så ska ske och hon konspirerar mot York-kungarna som hon anser vara troninkräktare. Och hon är väldigt nedlåtande i tonen mot drottning Elizabeth (från "The White Queen") som hon anser är en häxa, hora och uppkomling.

Som alla(?) Gregory's böcker är detta en bladvändare. Man vill verkligen veta hur det ska gå (även om det enkelt kan kollas i vilken historiebok som helst ;) ) och porträttet av lady Margaret tecknas på ett väldigt bra sätt - man både känner för henne och tycker att hon är enkelriktad i sina tankar. Men man kommer inte ifrån att  hon var en mycket stark kvinna under en period då kvinnor inte hade mycket att säga till om. Rekommenderas!

Inga kommentarer: