söndag 27 september 2015

Bokrecension: "Sveriges Pompeji Sandby borgs öde" av Kim M Kimselius

This is a book review and thus in Swedish.

A fick ett recensionsexemplar av nämnda bok - signerad av författarinnan (en av hennes favoriter!) - mot att hon skrev just en recension. Och det har hon nu gjort.
Recensionen är upplagd på GoodReads, BokTipset och Bokus samt mailad till författarinnan. Plus att den kommer att komma med i skoltidningen, som hon är skribent till. :)

Och så kommer den här... ;)

Detta är den tredje boken i Kim M Kimselius bokserie Theo- och Ramonaäventyr där de båda ungdomarna reser i tiden med hjälp av den magiska Månstenen. Boken utkom 2015 av bokförlaget Roslagstext. Det är en fristående serie så du behöver inte ha läst någon av de tidigare böckerna.

Boken är skriven i tredjeperson och är en fantasy med inslag av historia och spännande fakta.

Den här gången är Theo och Ramona på en utgrävning på Öland där de letar fynd från 400-talet. Ett silverspänne fångar Ramonas uppmärksamhet, men arkeologen Bodil tar det snabbt ifrån henne. Som vanligt tar Ramonas nyfikenhet över och tillsammans med deras nya vän, studenten Amanda, lyckas hon övertala den något tveksamma Theo att resa tillbaka till vikingatidens Öland för att ta reda på borgens mystiska öde.

Väl där på Sandby borg verkar hövdingen misstänksam, men trots det blir de väl behandlade. Ingen kan ana vad som ska komma att hända och hur det kommer att påverka de tre ungdomarna.

Boken är väldigt spännande och en riktig sidvändare. Jag älskar hur Kimselius får allt att kännas så levande med sina miljö- och personbeskrivningar. Hon har ett vackert språk och är fantastiskt bra på att väva in fakta. Att läsa hennes böcker är ett roligt och spännande sätt att både förbättra sin läsning och sin historiekunskap.


Jag rekommenderar varmt den här boken till alla som vill läsa något annorlunda och jag tycker att den passar för alla åldrar, men lite extra för mellan- och högstadieåldern.

Inga kommentarer: