torsdag 2 juli 2015

Bokrecension: "Vi kom över havet" av Julie Otsuka

Den här boken är inte lång, men väldigt intressant. Den handlar om de japanska kvinnor som kommer till USA som ett slags "postorderfruar", för att gifta sig med redan invandrade japanska män. Som oftast är långt ifrån den bild som målats upp av äktenskapsmäklarna och breven med vidföljande fotografier från de blivande makarna.

Boken berättar om hur de lämnar Japan och kommer till USA. Hur deras liv blir i affärer eller som jordbruksarbetare hos de vita amerikanerna. Hur familjerna kommer att se ut och hur livet blir efter Pearl Harbor. Och hur de slutligen "försvinner".

En mycket speciell sak med boken är att den är skriven i första person plural. Med en och annan, kursiverad, mening i första person singular som för att lyfta upp en kommentar:
Vi diskuterade våra favoritkrämer, fördelarna med matt puder, första gången vi såg fotografiet av vår make, hur det hade känts. Han såg ut att vara en hederlig person, så jag tänkte att han nog skulle duga åt mig.
Några av oss gick ut och började köpa sovsäckar och resväskor till våra barn, för den händelse att vi stod näst i tur. Andra av oss arbetade vidare som vanligt och försökte bevara lugnet. Lite mer stärkelse på den här kragen så blir den fin, tror ni inte det? 
Det är definitivt en läsvärd bok!

Inga kommentarer: