söndag 5 juni 2011

Bokrecension: "I kurtisanens sällskap" av Sarah Dunant

Berättare är Bucino - han är dvärg och i tjänst hos den ärbara kurtisanen Fiammetta Binachini. Tillsammans flyr de från Rom när det skövlas av tyskarna 1527. De beger sig till Fiammettas barndomsstad Venedig där det visar sig att hennes mor dött och den kvarlämnade tjänarinnan har tömt huset på det mesta av värde.

Fiammetta, som blivit rejält skadad under anfallet, blir hjälpt tillbaka till livet av en väninna från förr, La Draga - en mjölkögd, krympling med läkande händer. Den första tiden överlever de genom att Bucino pantsätter ädelstenar de smugglat med sig, men när den värdefullaste visar sig vara en förfalskning är det nära att de måste ge upp sina planer på att återinsätta Fiammetta som kurtis.

Lyckan vänder dock när Bucino försöker pantsätta en låsförsedd bok han fått med sig från Rom. Den visar sig innehålla synnerligen "intressanta" bilder ackompanjerade av lika "intressanta" sonetter. Författaren till sonetterna befinner sig också i Venedig och vill inte gärna att dessa kommer ut, varvid han hjälper dem igång med företaget igen.

Några år senare ramlar Bucino ner i en av kanalerna, men räddas i sista stund. Han blir väldigt sjuk av detta och är nära att dö ännu en gång, men vårdas tillbaka till livet av La Draga. När han går för att tacka henne upptäcker han att hon inte är den hon utger sig för att vara...

Det är inte en bladvändare, men historien är bra och man vill veta vad som händer karaktärerna. Perfekt för hängmattan i sommar. :)

Inga kommentarer: