lördag 2 juni 2018

"Plommonträdet" av Ellen Marie Wiseman

Christine är förälskad i sonen till familjen där hon och hennes mor arbetar. Och till hennes stora glädje är kärleken besvarad!
Men den spirande kärleken måste frodas i hemlighet eftersom de inte får träffas. Christine är nämligen tyska, medan Isaac är jude - och andra världskriget närmar sig.

När kriget bryter ut transporteras Isaac och hans familj bort från staden. Och Christines far måste göra sin plikt och strida för sitt land - i Ryssland. Maten ransoneras och bomberna börjar falla över staden.

Flygfältet intill staden rustas upp - av magra, tomögda fångar. Christine, och flera andra i staden, gömmer mat som fångarna snabbt plockar åt sig och delar med varandra medan de tittar över axeln för att inte de vaktande soldaterna ska se.
En dag blir det tumult och flera fångar skjuts medan andra rymmer. När vakterna ger sig efter de förrymda fångarna ser Christine en man i ledet som hon känner igen. Isaac. Hon tänker knappt utan rusar fram och övertalar honom att följa med henne medan vakterna inte är på plats - hon lovar att hålla honom gömd...

Det är en tidvis spännande och intressant berättelse som är inspirerad av Wisemans föräldrars upplevelser under kriget. Man påminns om att inte alla tyskar var pro-Hitler och att även tyskar led under kriget (jämfört med andra krigsdrabbade länder - inte jämfört med de människor som tvingades till arbets- och förintelseläger...).
Det är inte den bästa bok om andra världskriget jag har läst, men helt okej.

Inga kommentarer: