lördag 10 mars 2018

"En vilsen själ" av Göran Redin

2018 års första bok blev del fyra i Lövberga-serien och precis som i tidigare böcker får vi följa syskonen Anders, Erik och Karin.

Anders strävar på hemma på gården med allt vad det innebär i form av torka, idiotiska grannar och skumma salpetersjudare.
Erik kämpar på i kriget ute i Europa samt hemmavid - där han träffar fröken Margareta Gyllenstierna, som förälskar sig i den enkle soldaten.
Och den senares tvillingsyster Karin hanterar skötseln av Leufsta "som en hel karl" till Louis De Geer's stora belåtenhet.

Historien är fortfarande något "otrolig", men det går att bortse ifrån (jag menar: jag fortsätter ju att läsa serien, så... ;) ) - det händer ju saker i stort sett hela tiden! :)
Som jag skrev om de tidigare böckerna: man märker att Redin har stor kunskap om tiden han skriver om - problemet är att han verkligen vill överföra den kunskapen, vilket gör att tidstypiska saker/personer/miljöer/händelser beskrivs så in i minsta detalj att det nästan blir skrattretande - och drar ner på läsflytet.

Min slutsats är att historien är intressant och "man vill ju veta vad som händer", men egentligen kan man både ha och mista den.

Inga kommentarer: