söndag 12 augusti 2012

Bokrecension: "The Scottish Prisoner" av Diana Gabaldon

As usual the review will be in Swedish, but you can read about the book here. :) 

Detta är en tjock bok i serien om Lord John, som ju är bi-figur i Gabaldons serie om Claire och Jamie. Men... I denna bok är Jamie med! :)

Lord John får en lunta med papper från en, numera död, officer han lärde känna i Kanada. Dessa papper pekar ut en annan officer som jakobit, en rörelse man hoppades avstannat i och med slaget vi Culloden. Bland papprena finns en vers som ser ut att vara skriven på gaeliska, varvid Lord John tar hjälp av sin tidigare fånge vid Ardsmuir (numera "fängslad" på gården Helwater, där han tjänstgör som stalldräng) - Jamie Fraser.

De far till Irland för att hämta hem officeren till krigsrätt, men han hinner mördas. Och Lord John får skulden för dådet och blir satt i fängelse.

En deckarhistoria i 1700-talsmiljö, precis som övriga Lord John-böcker - lagom spännande och med den trevliga möjligheten att återknyta bekantskapen med Jamie (under den tid som "Slända i bärnsten" delvis utspelar sig). Den är inte som böckerna i "Främlingen"-serien, men helt OK. Och när vi kom på att den fanns i Kindle-version och att denna även kan läsas på min mobil blev det mycket lättare att läsa. ;)

Som Kindle-version finns även en novell om hur nämnda papper hamnade i Lord John's ägo - "Lord John and the Custom of the Army" - som jag också läst. Intressant! :)

Inga kommentarer: