söndag 11 april 2010

Recension: "Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap" av Mary Ann Shaffer

En lång titel på en härlig bok! Den handlar om Juliet, som är författare, och som får ett brev - strax efter andra världskrigets slut - från Dawsey som bor på ön Guernsey.

Han tackar för den bok hon just gett ut - en kåserisamling - eftersom den gtt honom en inblick i hur England upplevde kriget. Ön Guernsey var nämligen ockuperad och fick alla sina kommunikationer med omvärlden kapade. Han berättar också om bokcirkeln han är med i - "Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap" - och kort om hur den kom till.

Juliet blir intresserad och inleder en brevväxling med Dawsey och även med de andra i sällskapet. Hon bestämmer sig snart för att skriva en bok om Guernsey under kriget.

Boken är skriven i brevform, dvs man får handlingen berättad för sig genom brevväxlingen mellan Juliet och personerna i sällskapet, samt med väninnan Sophie och denns bror - tillika Juliet's förläggare - Sidney. Bland andra. En fördel med denna berättar teknik är att "kapitlen" många gånger är väldigt korta, vilket gör att man kan "läsa bara ett brev till" alternativt lätt hitta ett bra ställe att "sluta för den här gången".

Boken är härlig, jag blir glad av den - även om den även handlar om mindre roliga saker av och till. Men jag rekommenderar den VARMT!

1 kommentar:

TesaB sa...

Åh, vad kul. Jag fick den här till julklapp, men den har liksom bara legat där och varit inte lockande. men jag ska nog ge mig i kast med den nu, och jag hoppas att vi har samma smak! :D Tack för recensionen!