söndag 20 december 2009

Recension: "Arvet efter Anne Boleyn" av Philippa Gregory

I denna bok har Philippa Gregory tagit sig an Henrik VIII's fruar nummer 4 och 5: Anna av Kleve och Katarina Howard.

Boken är skriven på så sätt att berättelsen förs framåt genom att de själva berättar. De och Jane Boleyn, Anne Boleyn's svägerska.

Precis som i de andra böckerna av Philippa Gregory griper historien tag direkt - mycket för att det hela bygger på verkligheten, som ju i sig är synnerligen fascinerande.

Henrik är närmare femtio och plågas av ett sår i benet som aldrig läker, utan ger ifrån sig både smärta och hemska odörer. Han är maktfullkomlig och ingen vågar sätta sig emot honom eftersom det garanterat skulle resultera i att man blir av med huvudet.

Anna av Kleve hamnar i onåd med en gång - på väg till hovet blir hon överraskad av en främling som kommer in på hennes rum och kysser henne. Hon reagerar på detta missdåd - och hans stank - med avsmak. Hennes lilla hovdam, Katarina, ser dock vem det är och låtsas att denne främling är både ung och underskön, varvid Henriks håg vänds från sin bride-to-be till denna lilla snärta.

Anna hinner bara vara hans hustru i åtta månader innan han skiljer sig från henne och gifter sig med hovdamen, Katarina Howard. Som i sin tur blir av med huvudet...

En mycket bra bok - en riktig bladvändare - som känns som som den mycket väl kan vara sann.

Inga kommentarer: