tisdag 1 maj 2018

"Den underjordiska järnvägen" av Colson Whitehead

Den underjordiska järnvägen fanns - men det var inte en riktig järnväg, som den beskrivs i boken. Men en författaren måste ju få ha viss konstnärlig frihet när han skriver en roman. :)

Cora erbjuds av Caesar att följa med när han flyr från plantagen de är slavar på. Han anser att eftersom hennes mor flydde och aldrig återfanns kommer Cora att skänka lycka till företaget. Till en början vägrar hon, men händelser på plantagen gör att hon bestämmer sig för att följa med.

De tar sig till den enda stationen, för den underjordiska järnvägen, i Georgia och åker med till South Carolina där de stannar och gör staden till sitt hem. 
Men slavjägarna kommer dem på spåren och Cora flyr vidare till en ny station utmed järnvägen.

Vi får följa Cora på hennes flykt mot friheten och samtidigt följer vi Ridgeway, pojken som blir slavjägare. Och som gör det till sitt livsverk att jaga ifatt Cora och ta henne tillbaka till plantagen, eftersom hennes mor gäckade honom och tvingade honom att återkomma tomhänt för alla år sedan.

En spännande bok som visar på grymheterna de svarta har fått stå ut med - båda som slavar och som fria. Och den ger ett intresse för att lära sig mer om den riktiga "järnvägen".
Klart läsvärd!


Inga kommentarer: