söndag 21 januari 2018

"Återstoden av dagen" av Kazuo Ishiguro

Det här är bokcirkelns sista bok för 2017 och vald eftersom Ishiguro fick Nobelpriset i litteratur.

Mr Stevens är butler på Darrington Hall och hans nuvarande arbetsgivare, den amerikanske Mr Farraday, erbjuder honom att låna godsets Ford för en bilsemester medan Farraday själv är i USA en tid.

Mr Stevens har aldrig tagit semester och tvekar först, men så kommer han på att han fått brev av godsets tidigare hushållerska Miss Kenton (numera Mrs Benn) och nog kunde man läsa in att hon lite längtade att komma tillbaka? Det kan ju inte skada att kontrollera detta med henne, speciellt som Mr Stevens fått utökad arbetsbörda på senare år och därigenom, tyvärr, kommit på sig själv med att göra en del misstag - inget stort, abslut inte - och kommer hon tillbaka och hjälper honom kommer allt att bli bra igen.

Sagt och gjort, Mr Stevens lånar bilen en vecka och beger sig till Cornwall för att träffa Mrs Benn. Under tiden minns han sitt liv som butler på Darrington Hall och funderar ånyo över hur en bra butler är, en sak han ofta dryftat med sina bekanta inom kåren.

Boken är skriven med ett mycket vackert språk och man blir av och till lite arg på Mr Stevens för att han inte förstår... Filmen som bygger på boken har sir Anthony Hopkins i rollen som Mr Stevens och utan att ha sett filmen kan jag mycket väl förstå varför han valdes. Han måste vara perfekt i den rollen! :)
Jag rekommenderar den verkligen! 

Och om man vill kan man lyssna på Sveriges Radios bokcirkel medan man läser:

Inga kommentarer: