lördag 19 november 2016

Lästa, men ännu inte recenserade, böcker - del 1

Av och till (mestadels till...?) har jag missat att recensera de böcker jag har läst. Tyvärr blir det då att jag vid nästa utlästa bok tänker att "jag skriver om den efter att jag skrivit om..." - och så blir den onämnd också. :/

Så nu tänkte jag helt enkelt lista alla de böcker jag läst de senaste åren (!) som jag ännu inte skrivit om - och bara skriva en rad eller två om varje. Så... Here we go!

Det här är en feelgood-roman om en tjej som åker till Amerika där hon ärver en gammal bokaffär i avfolkningsbygd. Och hur hon får fart både på affären och bygden. :) Definitivt läsvärd!

"Att inte vilja se" av Jan Guillou
Del fyra i Guillous serie "Det stora århundradet" handlar mestadels om äldste brodern Lauritz som övervakar byggandet av en bro över Ångermanälven. Men även händelser orsakade av det pågående andra världskriget.

"Vinter i drömhuset" av Maeve Binchy
En härlig roman om hur Chicky återvänder till Stoneybridge, Irland, efter sina år i USA och hur hon förvandlar ett gammalt hus till ett hotell med hjälp av andra återvändare. Och om människorna som kommer och bor på hotellet.

Boonsboro-trilogin är feelgood-böcker som man ganska snart kommer fram till ungefärligt händelseförlopp i: tre bröder som ärvt sin fars byggfirma renoverar stadens gamla värdshus medan tre väninnor knyts ihop med både värdshuset och bröderna. Fast händelserna runt värdshusets spöke, som är en röd tråd i serien, är inte helt förutsägbara.

"Analfabeten som kunde räkna" av Jonas Jonasson
En lite småklurig bok om Nombeko Mayeki och hur hon kom från Soweto till Sverige och vad som hände med atombomben. Definitivt inte lika rolig som "Hundraåringen som...", men funkar att fördriva tiden med.

"Carolines arv" av Katherine Webb
Som de andra böckerna av Webb (som jag läst efteråt...) utspelar sig denna både i nutid och dåtid. Nutid: systrarna Beth och Erica ärver sin mormor Merediths gods på villkor att de bor där. Dåtid: deras mormors mor Caroline växer upp i New York men flyttar västerut när hon gifter sig. Läsvärd!

"Barnbruden", "Pottungen", "Räfvhonan" av Anna Laestadius Larsson
Denna trilogi bygger delvis på verkliga händelser, då hertiginnan Hedvig Elisabet Charlottas dagbok har använts som utgångspunkt. Böckerna utspelar sig på, och kring, det svenska hovet under andra halvan av 1700-talet och början av 1800-talet. Mycket bra och intressanta böcker, som för en gångs skull beskriver den svenska historien - med kvinnor som huvudpersoner.

"Mrs Sinclairs resväska" av Louise Walters
Robertas 109-åriga farmor verkar ha hemligheter - hennes man dog inte när hon sagt att han dog. Detta upptäcker Roberta när hon hittar ett brev ifrån honom - daterat efter hans förmodade död. Så hon måste så klart komma fram till vad som egentligen hände. Läsvärd!

Dillons böcker är feelgood när det är som bäst. :) Först verkar allt gå helt åt skogen, men så vänder det och flickan får pojken och alla lever lyckliga i alla sina dagar. ;) Perfekta böcker för soliga dagar i hängmattan eller (som nu) mysiga kvällar i soffan!

Jag återkommer med en lista på ytterligare dryga dussinet böcker... :)

Inga kommentarer: