tisdag 8 mars 2016

Bokrecension: "The Taming of the Queen" av Philippa Gregory

Detta är Gregory's senaste (och sista?) bok om Henry VIII's fruar och handlar om den hustru som överlevde honom, Kateryn Parr.

Kateryn har kommit till hovet efter att ha blivit änka en andra gång. Hon spenderar nätterna i hemlighet med sin älskare Thomas Seymour och hoppas att de ska kunna gifta sig vartefter.
Istället blir hon kallad till kungen, som låter meddela att hon tänker göra henne den äran att få bli hans hustru...

Kateryn är livrädd - och hennes syster likaså. Systern Nan har varit hovdam till alla föregående drottningar och vet vad som väntar när kungen tappat intresset... Men det går naturligtvis inte att tacka nej och Kateryn blir så Henry VIII's sjätte hustru.

Livet blir dock inte så hemskt (om man undantar stanken från hans ruttnande ben) då han verkligen älskar henne. Hon får ta alla hans tre barn till hovet och han återinsätter prinsessorna Mary och Elizabeth som sina äkta döttrar. Hon får möjlighet att förkovra sig och studera. Hon och hennes damer lyssnar till predikanter som undervisar i den nya läran, reformationen. Och han både låter henne göra det och uppmuntrar till det.

Var gång hon ser Thomas Seymour tvingar hon sig till att uppträda oberörd, som om han är vilken hovman som helst. Trots att kärleken till honom fortfarande brinner högt inom henne.

Men så vänder hjulen och Kungen agerar än en gång en hundmästare som hetsar sina hundar mot varandra. Nu låter han Katolikerna förstå att de är privilegierade och att reformatorerna ligger illa till. Däribland Drottningen...

Boken känns lite seg av och till - en del av Drottningens tänkande och analyserande kunde jag ha klarat mig utan. Men mot slutet, när det "hettade" till blev det spännande. "Hur ska det gå? Vad är detta? Hon överlevde honom ju...?"

Philippa Gregory är mycket bra på att ge liv åt historien och Tudor-hovet. Det är en tid i historien som är sprängfylld av intriger och spänning...
Som sagt, något seg ibland, men läsvärd.

Inga kommentarer: