lördag 24 januari 2015

Bokrecension: "Cress" av Marissa Meyer

"Cress" - som är del tre i Lunar-krönikan - har fortfarande inte kommit på svenska (förlaget som gett ut de tidigare böckerna har ändrat inriktning och då passar inte dessa böcker in...), så jag har "gett upp" och har istället läst den engelska versionen.

Cress (eller Crescent Moon som hon egentligen heter) bor ensam i en satellit mellan Luna och Jorden - placerad där av drottning Levanas undergörare (thaumaturge) Sybil istället för att bli dödad som det "shell" (jag kommer inte ihåg vad dessa kallas i de svenska översättningarna av "Cinder" och "Scarlet" - lunarer som inte kan "hjärntvätta"...) hon är. Där övervakar hon allt som händer och sker på Jorden och rapporterar vidare till Sybil. Plus att hon hackar Jordens radarövervakning, så att de inte kan se Lunas rymdtrafik.

Cress kontaktar Cinder via en hemlig D-COMM och de kommer överens om att skeppet Rampion ska ta sig till satelliten, hämta Cress och med hjälp av henne fortsätta sina planer att störta drottning Levana.

Samtidigt fortskrider bröllopsförberedelserna mellan kejsar Kai och drottningen. Planer som Cinder och hennes vänner tänker stoppa.

Tyvärr kommer Sybil till satelliten samtidigt som Rampion - strider utbryter. Cinder tillsammans med Sybils vakt och pilot Jacin samt den dödligt sårade Wolf undkommer med Rampion, medan Sybil hjärntvättar Scarlet till att manövrera hennes lilla skepp tillbaka till Luna. Cress och Thorne blir kvar i satelliten - som programmerats av Sybil att lämna sin bana runt Jorden och istället störta mot marken...

Cress och Thorne kraschlandar i en öken varvid Thorne mister synen, men detta hindrar dem inte att ta sig vidare. Efter diverse äventyr hamnar de i en bosättning där de möter Dr. Erland. Och Cinder, Wolf och Jacin.
Scarlet, däremot, är fånge på Luna...

Denna bok ytterligare snäppet "sämre" än de tidigare böckerna. Den första knappa tredjedelen var bra och sedan var det en låååååång bit som var väldigt seg (och som var orsak till att det har tagit mig ett par månader att komma igenom boken). Den sista femtedelen var dock mer av en bladvändare, så den hämtade sig onekligen på slutet.
Men längtar jag till del fyra, "Winter", på samma sätt som jag väntat på denna? Nja...Inga kommentarer: