lördag 17 maj 2008

Recension: "Ninas resa" av Lena Einhorn

I söndags tog jag fram en bokbussbok jag hade liggande. Eftersom söndagen var en varm, solig och ledig dag och eftersom boken ifråga var relativt kort (ca 200-300 sidor) och svår att släppa lyckades jag (kors i taket!) läsa ut den samma dag! :-)

Jag rekommenderar alltså "Ninas resa" varmt!

Boken är skriven av Ninas dotter och pendlar mellan Ninas egna ord och författarens "berättelseform". Författaren har även citerat rapporter och dagböcker skrivna av personer som haft med de olika händelserna och platserna att göra.

Vi får följa Nina och hennes familj under krigsåren. Från hemmet i Lodz, till ghettot i samma stad och sedan vidare till ghettot i Warszawa. När den sista utrensningen av Warszawa-ghettot närmar sig får man följa familjen på dess flykt därifrån.

Nina lyckas lura döden, med en hårsmån, både en och tre gånger. Hon berättar om människorna som inte klarade sig och hur hon ångrar ord hon sagt, och inte sagt, som kanske hade kunnat rädda dem. Hon berättar om rädslan och hoppet, skräcken och handlingskraften.

En mycket stark och gripande bok. En bok som är svår att släppa och som borde läsas av de flesta. Som sagt, jag rekommenderar den verkligen!

Inga kommentarer: