lördag 28 juli 2007

Recension: "Harry Potter och Halvblodsprinsen" av J.K. Rowling

Den här recensionen är väl egentligen "out-of-date" - det är ju sjuan som gäller nu. :-) Men nu var det så att jag ville friska upp minnet lite och eftersom jag läste den på engelska förra gången tog jag den på svenska nu - för att det skulle gå lite fortare (och det gjorde det: det var länge sedan jag läste ut en så tjock bok på mindre än en vecka!).

I denna bok går Harry sitt sjätte år på Hogwarts och han är kapten för Gryffindors quidditchlag. Dumbledores Armé är nedlagd, men han får privatlektioner av professorn - för att vara förberedd inför nästa möte med Ni-Vet-Vem.

Sextonåringarna får möjlighet att träna transferering och besöken i Hogsmeade fortsätter trots den ökade säkerheten p.g.a. återkomsten av Ni-Vet-Vem. Kärleken florerar och Malfoy håller på med nå't fuffens - tror Harry, men inte vännerna...

En ny lärare i trolldryckskonst upptäcker en stjärna i ämnet, men egentligen beror Harrys plötsliga framgångar här av en begagnad lärobok där Halvblodsprinsen klottrat i marginalerna.

Som alla Harry Potter-böcker är den spännande. Och precis som tidigare är han som vilken annan pojke som helst: smart, avundsjuk, envis, kärleksfull...

När jag läste den engelska versionen tyckte jag att denna var mer av en "transportsträcka till sjuan". Att den inte handlade om så mycket mer än att förbereda Harry för "det sista slaget". Efter att ha läst den svenska översättningen tycker jag nog att liiiite mer handling än så har den ju, men man väntar ju fortfarande på vad som ska hända till slut. ;-)

(Och nu har jag läst sex kapitel i "HP and the Deathly Hallows"...)

lördag 21 juli 2007

Harry Potter

Idag kom del 7. Folk har köat i timmar för att lägga vantarna på den strax efter midnatt. Den sista boken om en ung trollkarl. En trollkarl som tagit världen med storm... Mhmmm...

Nej, vi har inte köpt den än utan jag och flickorna har spenderat dagen först på Tinnis med vänner sedan hemma hos dessa. Maken har klippt gräs och tittat på Formel1. :-) Så vi hoppas naturligtvis att det finns åtminstone en bok kvar nå'nstans i Linköping imorgon.

Under tiden har jag påbörjat omläsning av "Harry Potter och Halvblodsprinsen". Denna gång på svenska. Dels är det smidigare att göra en "komma-ihåg-vad-som-hänt"-läsning på svenska än engelska, dels har syrran den engelska på långlån. ;-)

måndag 16 juli 2007

Bokcitat

Två citat/ordspråk som jag verkligen känner är "jag" när det gäller läsning är de här...

"En bok som inte är värd att läsas åtminstone två gånger är inte heller värd att läsas en gång." (Karl Julius Weber)

"Att läsa en bok för första gången är som att finna en ny vän; att läsa om den är som att återse en gammal bekant." (Kinesiskt ordspråk)

Har du något citat/ordspråk som du tycker är "du" när det gäller böcker och läsning? ;-)

söndag 8 juli 2007

Recension: "Livets överflöd" av Peter Mayle

Tidigare har Mayle gett ut ett par böcker som beskriver hans vistelse i Provence och de kulturkrockar som blev följden av denna - mycket underhållande böcker! :-)

Den här boken är dock fiktiv och handlar om Max Skinner som jobbar i Londons finansvärld. Han har skulder, men vet att dessa strax kommer att vara ett minne blott - bara han kan "landa" kunden han just arbetar med. Meeeen så knycker hans överordnade just denna kund mitt framför näsan på honom (eller snarare över en lunch) och Skinner säger upp sig och det ena med det tredje.

Av en lycklig slump visar det sig, just i denna härva, att Skinner har ärvt en vingård i Provence efter sin farbror Henry och han åker dit för att ta hand om sitt arv.

Det är ingen lång bok och den kräver inte mycket tankekraft, men den ger en skön känsla i maggropen. En "må-bra-bok", helt enkelt. Perfekt för hängmattan eller badstranden (eller soffhörnet med tanke på hur vädret ser ut...). Rekommenderas!